Resimlerle Çocukların İç Dünyası Anlatıldı

Resimlerle Çocukların İç Dünyası Anlatıldı
Yrd. Doç. Dr. Aylin Sözer Çapan okul yöneticilerine ve öğretmenlere yönelik “Çocukta Resim Analizi” konulu seminer verdi.

Karaman Rehberlik ve Araştırma Merkezinin daveti üzerine ilimize gelen İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Aylin Sözer Çapan okul yöneticilerine ve öğretmenlere yönelik “Çocukta Resim Analizi” konulu seminer vererek çocukların yapmış olduğu resimlerin iç dünyalarındaki analizlerini yaptı.
Karaman Güzel Sanatlar Lisesi Konser Salonunda gerçekleştirilen seminere, İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt, okul ve kurum yöneticileri ile öğretmenler katıldı.
Seminer öncesinde davetlilere Yrd. Doç. Dr. Aylin Sözer Çapan’ın özgeçmişi okundu. Programa katılımcıları selamlayarak başlayan Aylin Sözer Çapan, Karaman’da olmaktan duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Konusu itibariyle çocuk resimleri üzerine analizler yapacağını ifade eden Çapan bu sürecin uzun bir yolculuk olduğunu vurguladı.
“Resim analizleri büyük bir dünya”
Resim yapmanın çocuğun dünyasında önemli bir yer teşkil ettiğini belirten Aylin Sözer Çapan, resim analizlerinin büyük bir dünya olduğunun altını çizdi.  Çapan, “Bu konuyla birlikte resim analizlerinde yeni bir bakış açılarıyla görmüş olacaksınız” diye konuştu.
Psikolojik boyutta çocukların çizmiş olduğu resimlerde sadece iç dünyasını değil büyüme süreci hakkında da bilgiler verdiğini vurgulayan Aylin Sözer Çapan, “Çocuklarda gelişim süreci çok kritik bir durumdur. Çocuğun gelişim sürecinde çizmiş olduğu resimler gelişimin seyri hakkında bilgi verebilir. Peki yüzde yüz müdür? Hayır hiçbir teknik yüzde yüz değildir. Neden? çünkü resim analizlerinin yanı sıra diğer tekniklerlerin de kullanılması gerekir. Bizim yaptığımız en değerli ve en önemli değerlendirme gözlemdir. Bütün değerlendirme tekniklerinden eskimeyecek olan gözlemdir. Gözlem olmadan hiçbir teknik olmaz” dedi.
“Tek resim üzerinden analiz yapılmaz”
Tek resim üzerinden analiz yapmanın anlamsız ve yapay olduğunu söyleyen Aylin Sözer Çapan, çocuğu tanımadan sadece bir resim üzerinden karar verilemeyeceğini ve çocuğun üç ay içerisinde yapmış olduğu en az 15-20 resim üzerinden üç ayrı uzmanın aynı kararı alması gerektiğini belirtti.
“Resim çizmek çocuk için çok özel duygulardır”
“Resim çizmek çocuk için çok özel duygulardır” diyerek konuşmasına devam eden Çapan, “Türkiye’de özellikle geleneksel yapımız içerinde erkek çocukların resim çizme konusunda daha yetenekli olmadıkları söylenir. Toplumsal cinsiyet rolleri yüzünden erkekleri resim çizme konusunda biraz atıl ve yalnız bırakıyoruz. Ama erkek çocuklarına da boya kalemlerini versek çocuklar kendi gelişim seyirlerinde onlarda kendi yeteneklerini keşfetme şansı bulacaklardır” ifadelerini kullandı.
“Resmin kağıt üzerinde sunuluşu çok önemlidir”
Resim analizlerinin değerlendirilmesi noktasında nelere dikkat edileceği konusunda da bilgiler veren öğretim üyesi Aylin Sözer Çapan, “Resmin kağıt üzerinde sunuluşu çok önemli. Resim yaparken çocuğu gözlemleyeceğiz. Resimleri eğik mi, düz mü yapıyor. Kağıdı dikey mi, düz mü tutuyor. Ne tip boya kalemleri kullanıyor. Yanlış yaptığını düşünüp resmi yarım bırakıyor mu ve resim yaparken konuşuyor mu bunların her biri analiz için bir kriterdir. Bunun dışında resmi yaptığı kompozisyonu bize nasıl sunduğu da önemlidir” şeklinde konuştu.
Seminerinde çocukların çizmiş olduğu resimlerinin analizini yaparak programına devam eden Çapan katılıcılarla bire bir iletişim kurarak programın aktif bir şekilde devam etmesini sağladı. Program sonunda öğretim üyesi Aylin Sözer Çapan’a katılımcıların sorduğu sorulara vermiş olduğu cevaplar sonrasında sona erdi.
Ayrıca seminer sonrası Aylin Sözer Çapan İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu’nu makamında ziyaret etti. İl Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, Karaman Rehberlik ve Araştırma Merkezinin daveti üzerine Karaman’a gelen ve eğitim dünyasına kattığı değerlerden dolayı Aylin Sözer Çapan’a teşekkür ederek başarılarının devamını diledi.