Türkiye’nin Anayasal Sorunları Konuşuldu

Türkiye’nin Anayasal Sorunları Konuşuldu
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Yeni Anayasa Yeni Türkiye’ konulu konferans düzenlendi.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansın açılış konuşmasını yapan Topluluk Başkanı Ali Hebebci topluluk olarak gerçekleştirmiş oldukları faaliyetler hakkında bilgi vererek gelecek dönemle ilgili projelerini paylaştı ve konferansın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. 

“Mevcut anayasanın ruhunu değiştirmemiz gerekiyor”

Konferansa konuşmacı olarak katılan Kişisel Verileri Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, Türkiye’nin anayasal sürecinden bahsederek anayasaların hazırlanış şekilleri, yaşanan problemler, çözüm yolları hakkında öğrencilerle bilgilerini paylaştı. 

Prof. Dr. Faruk Bilir, anayasaların toplumsal sorunları çözen metinler olduğunu belirterek, “Osmanlı’dan bu yana Türkiye’de beş farklı anayasa yapılmıştır. Son iki anayasamız ise darbeciler tarafından yapılmış anayasalardır. Son anayasamızı yapanlar yargılandı fakat bu anayasa halen yürürlüktedir. 177 maddeden oluşan bu anayasa 18 kez değişikliğe uğramış ve 103 maddesi değiştirilmiştir.” dedi. 

Anayasaların yapıldığı dönemin ve hazırlayanların ruhunu yansıttığını dile getiren Prof. Dr. Bilir konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mevcut anayasanın ruhunu değiştirmemiz gerekiyor. Yapılan darbelerin hepsi anayasa ihlali gerekçesi ile yapılmıştır. Önce ortam hazırlanmış sonra darbe yapılmış daha sonra da anayasa yapılmıştır. Anayasa hem devlet hem de toplum için bir düzenleyicidir. Bu zamana kadar bu düzeni darbeciler belirledi fakat artık bu düzeni halk belirleyecek. Bu ülkede normal zamanda da anayasa yapılabileceği bilinmeli. 1982 anayasasını bir kenara bırakmadığımız sürece sorunlar bitmeyecektir. Önümüzde bir referandum var ve millet ne derse o olacak. Bu yüzden uzlaşma ile bizim değerlerimizi yansıtan bir anayasanın yapılması gerekmektedir.”

“İstikrar için güçlü bir anayasaya sahip olmalıyız”

Prof. Dr. Faruk Bilir konuşmasının son bölümünde ise 15 Temmuz gecesi yaşananlara dikkat çekerek, “15 Temmuz öncesinde ‘bu ülkede darbe olur mu?’ şeklindeki sorulara olmaz yanıtını verirdim fakat bundan sonra aynı soru tekrar sorulsa ‘darbe olabilir fakat böyle bir kalkışmada millet bu hareketin hak ettiği cezayı keser’ yanıtını veririm. Türkiye bu tip müdahalelere maruz kalabilecek bir ülkedir. Türkiye’de gelecekte istikrar olması isteniyorsa ve Avrupa’ya, Batı’ya karşı dimdik durabilmemiz gerekiyorsa güçlü bir anayasaya sahip olmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu. 

Konferans, öğrencilerin sorularının cevaplandırılması ve plaket takdiminin ardından sona erdi.