Batı Sınırlarında Güvenlik Güçlendirme Çalışmaları Hızla İlerliyor

Batı Sınırlarında Güvenlik Güçlendirme Çalışmaları Hızla İlerliyor
Batı sınırlarındaki güvenlik artışı için Kırklareli'nde 21 elektro-optik kule inşa ediliyor, Bulgaristan ve Yunanistan sınırında güvenlik sistemleri kuruluyor.

Türkiye'nin doğu ve güneydoğu sınırlarında sınır güvenliğini artırmak için yapılan çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Son verilere göre, modüler beton duvarın uzunluğu 1.160 kilometreye, devriye yolunun uzunluğu ise 1.234 kilometreye ulaşarak caydırıcılığı güçlendirdi. Duvarın işlevini pekiştiren ve sınır ihlallerini önlemeye yönelik sistemler de sürekli olarak güncelleniyor.

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre; Duvarın yanı sıra, güvenliği artırmak için çeşitli sistemler de devreye alınıyor. Öyle ki 715 kilometrelik aydınlatma sistemi de tamamlandı. 228 kilometrelik kamera ve algılayıcı sistemi, kurulumu yapılan yeni aydınlatma sistemiyle bütünleştirildi. 'Türkiye'nin Batı ve Doğu Sınırlarında Gözetleme Kapasitesinin Artırılması Projesi' kapsamında 211 gözetleme, 130 haberleşme kulesi inşa edildi.

Bu sayede 2023 yılı sonunda elektro optik kule sayısı 341'e yükseldi. 497 set kablosuz sensör sistemi sınır birliklerinin kullanımına sunuldu.
Sınır gözetleme sistemlerinin daha etkin kullanılması için 100'den fazla asansörlü kule de inşa edildi.

Doğu Sınırına Ek Güvenlik Önlemleri

Türkiye-Irak sınırında Habur ve Hezil Çayları boyunca yaklaşık 33 kilometrelik kısımda taş tahkimatlı sedde, devriye yolu ve yüksek güvenlikli panel çit yapılması kararlaştırıldı. Üç etap hâlinde planlanan projenin 23,5 kilometrelik bölümü tamamlandı, kalan bölümün ise 2024 yılı içinde bitirilmesi hedefleniyor.

Batı Sınırı Güçlendiriliyor

Sadece doğu sınırları değil, batı sınırlarındaki güvenlik sistemi de güçlendiriliyor. Kırklareli şehrinde ek 21 adet elektro-optik kule inşa edilmesi için sözleşme imzalandı. Bulgaristan ve Yunanistan sınır hattında devriye yolu, fiziksel engel ve teknolojik güvenlik sistemlerinin kurulumuna yönelik çalışmalar başlatıldı.

Çok Sayıda Ülke Türkiye'yi Örnek Aldı

60 binden fazla personelin görev aldığı sınırlarda kullanılan fiziki sistemler ve elektronik sistemler diğer ülkelere de örnek oldu.

Katar, Kazakistan, Irak, Tacikistan, Polonya, Malezya, Senegal, Kırgızistan ve Ürdün, Türkiye'nin kullandığı sınır güvenlik sistemlerini kendi ülkelerinde uygulama kararı aldı.