Bir Seferliğe Mahsus 36 Bin 852 TL Ödenecek! SGK ve İŞKUR Resmen Açıkladı!

Bir Seferliğe Mahsus 36 Bin 852 TL Ödenecek! SGK ve İŞKUR Resmen Açıkladı!
SGK, ilk çocuğunu doğuran annelere toplamda 36 bin 852 TL ödeme yapacağını açıkladı. Peki, bu desteğin şartları neler? Kimler bu destekten yararlanacak? İşte ayrıntılar…

SGK tarafından doğum izni sonrası işe dönen anneler için yarı zamanlı çalışma seçeneği sunuluyor. Bu kapsamda, anneler işverenden yarı maaş alırken, İŞKUR da çalışılmayan süre için brüt asgari ücret üzerinden hesaplanan tutarı ödüyor.

653b6f4e4e3fe110c0cd9dd0.webp

TOPLAM 36 BİN 852 TL ÖDEME

Doğum izni sonrası işe dönen anneler, yarı zamanlı çalışarak işverenden yarım maaş alırken, İŞKUR tarafından da çalışmadıkları süre için brüt asgari ücret üzerinden bir tutar ödeniyor. Böylece, asgari ücretli bir anne ayda 18 bin 426 lira gelir elde edebiliyor. İlk çocuğunu dünyaya getiren bir anne ise 2 ay içinde toplamda 36 bin 852 lira gibi bir tutar alabiliyor. Bu düzenleme, annelere doğum sonrası maddi destek sağlayarak çocuklarına daha iyi bakabilmelerine ve iş-hayatı ile aile yaşamlarını dengeleyebilmelerine olanak tanıyor.

SSK'lı annelere doğum izni sonrasında yarı zamanlı çalışma fırsatı veriliyor ve bu süre çocuk sayısına bağlı olarak değişebiliyor. Birinci çocuk için 60 gün, ikinci çocukta 120 gün ve üçüncü çocukta ise 180 gün süreyle tam maaşla yarı zamanlı çalışma olanağı sağlanıyor. Çoğul doğumlarda ise bu sürelere 30 gün ilave ediliyor. Engelli bir çocuğun dünyaya gelmesi halinde de bu süre 360 güne çıkıyor. Bu düzenleme, annelere doğum sonrası iş-hayat dengesini sağlama ve çocuklarına daha fazla zaman ayırma fırsatı sunarak önemli bir destek sağlıyor.

Bu kapsamda, ilk çocuğunu dünyaya getiren anneler, İŞKUR'dan damga vergisi kesilmiş olarak toplamda 19 bin 850 lira alırken, işverenin 2 ayda vereceği toplam tutar 17 bin 002 lira olarak gerçekleşiyor. Bu doğrultuda, ilk doğumda yarı zamanlı çalışan asgari ücretli bir anne 2 ayda toplamda 36 bin 852 lira alabiliyor.