Kâğıt Para Devri Sona Eriyor! Elektronik Ödeme Devrimi Başlıyor!

Kâğıt Para Devri Sona Eriyor! Elektronik Ödeme Devrimi Başlıyor!
Nüfus ve ekonomik bakımdan dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan Hindistan’da kâğıt paranın artık kullanılmayacağı öğrenildi. İşte detaylar…

Hindistan’ın kâğıt parayla ödeme sistemini tamamen ortadan kaldıracağı açıklandı. Dünyanın en büyük medya kuruluşlarından CNN'in haberinde, "Elektronik ödeme devrimi, Hindistan'ın ekonomik süper güç olma çabasında büyük ihtimalle önemli rol oynayacak" ifadeleri kullanıldı.

Dünyanın en büyük beşinci ekonomisi olan Hindistan'da elektronik ödeme sistemi Birleşik Ödeme Arayüzü (Unified Payments Interface -UPI), ilk olarak 2016 yılında uygulamaya başlandı.
2047 yılına kadar Hindistan'ı "gelişmiş ülke" konumuna getirme vaadinde bulunan Başbakan Narendra Modi'nin emriyle hazırlanan sistem, 15 sene önce kamuoyuyla paylaşıldığında Hindistan’daki ödemelerin yaklaşık yüzde 96'sı nakitle gerçekleştiriliyordu.

Özel bankalar ve Hindistan Merkez Bankası'nın iş birliği kapsamında düzenlenen UPI sistemi, kullanıcılara cep telefonlarını sanal kredi kartı olarak kullanma fırsatı veriyor. Hintliler, hiçbir ücret ödemeden anlaşmalı 600 bankadan hesaplarına transfer gerçekleştirecek alışverişlerini yapabiliyor.

CNN’in söz konusu haberinde, aynı yıl 500 ve 1000 rupilik (yaklaşık 195 lira ve 390 lira) banknotların tedavülden kaldırılmasının da ödeme yöntemlerinin dijitalleşmesinde önemli rol oynadığına vurgu yapıldı. Bahsi geçen iki banknot, piyasadaki paraların yüzde 86'sına denk geliyordu.

hindistan.jpg

PANDEMİ DÖNEMİNDE DİJİTAL PARANIN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKTI

Modi hükümeti bu gelişmeden sonra 2 bin rupilik (yaklaşık 780 lira) kâğıt paraları piyasaya çıkarmıştı. Fakat Mayıs 2023’te bu banknotlar da tedavülden kaldırılmıştı. Aynı zamanda, pandemi sürecinde dijital ödeme sistemlerine talebin arttığına dikkat çekildi.

ABD'deki prestijli Cornell Üniversitesi'nden Eswar Prasad, elektronik ödeme yöntemlerinin ülke ekonomisine olumlu katkı sağlayacağını savunarak şu değerlendirmeyi yaptı:

“Dijital ödemeler, verimliliği artırıp maliyetleri düşürerek Hindistan'ın büyümesini hızlandırabilir. UPI'ya ek olarak ekonominin daha geniş çapta dijitalleşmesi, bu büyümenin kapsayıcılığını da artırabilir.”

Diğer taraftan, UPI sistemini halkın her kesimi kullanamıyor. 34 yaşındaki Azeez, elektronik sistemleri kullanmaktan çekindiğini ifade ederek "Doğru düzgün okul okumadım. Fakirim. Okuma yazmam yok. Ya programı kullanırken hata yaparsam?" diye sordu.

42 yaşındaki çiçekçi Kapil Sharma ise UPI sisteminin çok daha pratik olduğunu söyleyerek "Her şey basitleşiyor. Ödeyip gidiyorlar" dedi.