Kurbanlıklarda Yüzde 20 Düşüş! Kurban Fiyatları 2024!

Kurbanlıklarda Yüzde 20 Düşüş! Kurban Fiyatları 2024!
Kurban fiyatları belli olmaya başlarken, kurbanlıklarda bu yıl yüzde 20 düşüş yaşanacağı belirtildi. Peki, kurban fiyatları ne kadar oldu? İşte konuya ilişkin merak edilenler…

Hayvan yetiştiricileri bu sene ilk defa kurban pazarına inecek hayvan sayısında yüzde 20 oranında düşüş bekliyor. Seneler sonra ilk defa toplam kesilecek hayvan sayısında büyük bir düşüş beklenirken, düşüşün gerekçesi de belli oldu.

5 milyon küçükbaş ve 800 bin büyükbaş hayvanın dolaşıma girdiğini ifade eden sektör uzmanları, 3.3 milyonluk hayvan sayısının bu yıl 2 milyon 650 bine düşmesini bekliyor.

Sabah’ın haberine göre, düşüşün temel sebebi, kurban kesecek vatandaş sayısındaki ekonomik koşullar yüzünden gerileme olarak sunulurken, bu yıl büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatları da belli olmaya başladı.

thumbs-b-c-e33d6635c147f17470340bd543d5dcd8.webp

KİLOSU 300 LİRA

Dernek, vakıflar ya da büyük market zincirleri bu yıl için kurbanlık fiyatlarını ve hisse bedellerini henüz açıklamadı. Afrika'da Sudan gibi ülkelerde ise etin kilogram fiyatının Türkiye'nin üçte biri kadar olduğuna dikkati çeken uzmanlar, burada vekaletle kesilecek olan kurbanlıklar Türkiye'nin yarı fiyatı olacağını, o nedenle bu yıl vekaletle kesimde artış beklediklerini kaydediyor. Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, besicilerin kurban bayramı için hazırlıklara başladığını, bayrama 10 gün kala da pazarlara ineceklerini söyledi.

Yücesan, "Ülkemizde ortalama 2.5 milyon adet küçükbaş, 800 bin adet da büyükbaş hayvan kurban olarak kesiliyor. Ancak 2019'da yaşanan pandemi etkisiyle arztalep dengesinin bozulmasıyla bu miktarlarda günümüze kadar yüzde 20 gibi bir azalma meydana geldi" dedi.

Bu yıl büyükbaş hayvan canlı kilogram fiyatının 280-340 TL, küçükbaşın ise 250-300 TL olacağını aktaran Yücesan, "Bu fiyatlar, bir önceki yıla göre yüzde 80-90 artışa tekabül ediyor. O nedenle bu yıl da bir düşüş bekliyoruz" ifadelerini kullandı.