SGK’dan Geçmişe Dönük Para İadesi 2024! Hemen Kontrol Edin!

SGK’dan Geçmişe Dönük Para İadesi 2024! Hemen Kontrol Edin!
SGK’dan milyonlara geçmişe dönük para iadesi müjdesi geldi. Peki, SGK’dan para iadesi nasıl alınır? İşte detaylar…

Emeklilik yaşını dolduran ve geçen çalışanlar, eğer emeklilik için gerekli prim gün sayısını ve çalışma yılını doldurmayıp, emekli aylığı almaya hak kazanamıyorlarsa; ödedikleri primleri SGK’dan toplu olarak alabilme fırsatına erişebiliyor.

SGK’ya, sigorta primine esas kazanç üst sınırını aşan ödeme yapılmışsa aşan kısım iade alınıyor. Yüksek ücretli çalışanlar için geçerli olan bu süreç tavandan yatıyor ve tavanı aşan kısım için iade alınabiliyor. Aynı şekilde birden fazla işyerinde çalışan kişilerin ödedikleri primler de tavanı aşarsa, fazla ödenen tutar SGK’dan geri alınıyor.

c9jv0qca10gnzj2ou8dtca.jpg

SGK’TAN PRİM İADESİ NASIL ALINIR?

Peki SGK’tan prim iadesi nasıl alınır? SGK Uzmanı Muhammed Bayram, detaylarıyla açıkladı.

SGK Uzmanı Muhammed Bayram, prim iadesi almak için şu şartları sıraladı:

Emeklilik yaşını dolduran ve geçenler,

Emeklilik için primlerini tamamlayanlar,

Sigortalı olarak çalışmayanlar,

Bağ-Kur’lu olup da kendi işinde çalışmayanlar,

Öte yandan, hayatını kaybeden sigortalının eşi ve çocukları da prim iadesi alabiliyor ve prim iadesi alanlar yeniden sigortalı olabiliyor. Bu sayılanları yerine getirenler SGK’tan primlerinin yüzde 9’u iade ediliyor.

Başvuru sürecine de değinen Bayram, “Emekli olmak istemiyorlarsa yatırmış oldukları para için yazılı bir dilekçe hazırlayacaklar ve başvurmaları gerekiyor. Bulundukları SGK merkezlerine ya da il müdürlüklerine yazılı bir şekilde başvuru yapabilirsiniz. Bunları toplu bir şekilde geri alabilirler” ifadelerini kullandı.