Temmuz Ayında Emeklilere Ve Asgari Ücrete Ne Kadar Zam Yapılacak?

Temmuz Ayında Emeklilere Ve Asgari Ücrete Ne Kadar Zam Yapılacak?
Asgari ücretin alım gücünü korumak için artık 21.320 lira olması gerekiyor, aksi takdirde milyonlar açlıkla mücadele edecek.

Milyonlarca emeklinin yaşadığı ekonomik sıkıntılar her geçen gün artıyor ve temmuz ayındaki maaş zamları bu nedenle büyük önem taşıyor. Yapılan hesaplamalar, son altı ayın enflasyonunun %25.4 olacağını gösteriyor. Bu durumda, en düşük emekli aylıklarına temmuz ayında en az %25 zam yapılması bekleniyor.

Sıfır Zam Riski

Merkez Bankası'nın araştırmasına göre, ilk dört ayda %18.72 olarak kaydedilen enflasyon, mayıs ayında %3 ve haziran ayında %2.54 daha artacak. Enflasyonun tahminlere yakın seyretmesi durumunda, haziran sonunda tüketici enflasyonunun %25.4'e ulaşması bekleniyor. Temmuz ayında memur ve emeklilere, gerçekleşen enflasyon dikkate alınarak zam yapılacağı için bu kesimin enflasyon kaybının bir kısmını telafi edeceği belirtiliyor.

Enflasyonun bu tahminlere uygun şekilde gerçekleşmesi durumunda, memur ve memur emeklilerine %9.17 enflasyon farkı ve %10 toplu sözleşme zammı olmak üzere toplamda %20.1 zam yapılması bekleniyor. İşçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine ise gerçekleşen 6 aylık enflasyon oranında, yani yaklaşık %25.4 oranında zam yapılması öngörülüyor. Bu durumda işçi ile memur emeklisi arasında 5.3 puanlık bir fark oluşacak. Eğer 10 bin liralık en düşük emekli aylığına zam yapılmazsa, emeklilerin alım gücü temmuzda 7 bin 975 liraya kadar düşebilir. Kök aylık hesabı nedeniyle, milyonlarca emekli sıfır zam alabilir.

Asgari Ücret En Az 21.320 Liraya Yükselmeli

Enflasyon beklentilerine göre, 17.002 lira olan asgari ücretin reel alım gücü haziran sonunda 13.558 liraya düşecek. İlk 6 aylık enflasyon kaybının telafi edilebilmesi için asgari ücretin 1 Temmuz'dan itibaren en az 21.320 liraya çıkarılması gerekiyor. Zam yapılmaması durumunda ise asgari ücretin bir miktar üzerinde maaş alanlarla birlikte en az 10 milyon çalışan, açlıkla karşı karşıya kalacak.