1800 Yıllık Eşyalar Kültür Kafede Sergileniyor

1800 Yıllık Eşyalar Kültür Kafede Sergileniyor
Mersin’in Silifke ilçesinde, 1800’lü yıllardan günümüze gelen tarihi ve kültürel nitelikli eşyalar, açılışı yapılan "Kültür Kafe"de sergilenerek yeni nesillere tanıtılıyor.

Türkmen Halk Kültürü Turizm Tarih ve Sanat Derneği Başkanı Kerim Parlatan tarafından 5 yılda toplanan tarihi ve kültürel nitelikli eşyalar kafede sergilenirken, kafeye gelenler tarafından da aynı zamanda müzeye dönüştürülen mekan yerli ve yabancı turistlerin, ayrıca öğrencilerin ilgi odağı oluyor.

Kültür Kafe’nin Türkiye’de ve dünyada bir ilk olduğunu belirten Kerim Parlatan, “Biz burada bin kilo bakırı eski adetlerimizi yan yana getirdik. Bunlardan bir tanesi çingildir. Çingil gerçek bakır ve işlemeleri bulunmaktadır. Bunlar 1700-1800 yıllara aittir. Biz hepsini burada sergiliyoruz. Daha önce kile olarak kullandığımız dönemlerden kalan 1 kilo 200 gram ve daha küçükleri mekanımızda mevcuttur. 1800 yıllarından günümüze gelmiştir. Tabi günümüzde artık her şey plastiğe döndüğü için bunları geleceğe taşıyamıyoruz. Geçmişe dönemiyoruz. Biz de bundan yola çıkarak geleceğe sahip çıkalım istedik. Bunları çocuklara öğretiyoruz. İlkokul, ortaokul ve lisede öğrenim gören çocuklarımızı buraya davet ediyoruz. Ata yadigarı kültürümüzü çocuklarımıza tanıtmaya çalışıyoruz. Atatürk bize ’Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür’ demiştir. Biz de bu uğurda çalıyoruz. Eskiye ait her şey var. Kahve ile ilgi örnek verecek olursak 1800 yıllarda günümüze dek kullanılmış kahve cezvesi var. Toroslarda Yörükler yola giderken kullanırmış. Bunların eşi benzeri yok. Biz bunları özellikle topladık” dedi.

Silifke’de bir marka olmak için çalıştıklarını belirten Parlatan, “İnanılması zor ama eski geleneklerimizden ve göreneklerimizden bin kilo değerinde bakır koleksiyonumuz bulunmaktadır. Silifke’nin ilk kültür galerisi olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Halı, kilim, dokuma, başörtüsü, kültürel ve tarım aletleri, ütüler, dikiş makineleri, mobilyalar, motosiklet ve bisikletler löküsler, plak, kaset, ayrıca güzel bir para koleksiyonuna sahibiz” diye konuştu.

Silifke’nin 1838 yılından başlayarak 1905 ve 1960 yıllarına kadar eski siyah beyaz resimlerden oluşan bir koleksiyonla Silifke’nin tarihine ışık tuttuklarını belirten Parlatan, Silifke’de markalaşma adına güzel işler yaptığına inandığını söyledi.

Kerim Parlatan, Yörüklerin yaşamını anlatan otantik çadırlar, eskiden kullanılan bakır kaplar, tarlaların sürülmesinde kullanılan aletler, çul dokuma tezgahları, eski televizyon, radyo, telefon, genç kızların rüyası olan eski dikiş makineleri, bisiklet, motosiklet gibi çok sayıda eserleri sergilerken Silifke’nin 1838 yılından başlayarak 1905 ve 1960 yıllarına kadar eski siyah beyaz resimlerden oluşan bir koleksiyonla Silifke’nin tarihine ışık tutacağını belirtti.

Kerim Parlatan, Silifke ve yöresinin Yörük kültürü ve yaşamı açısından önemli bir yere sahip olduğunu ancak bunları anlatacak bir mekanın bulunmadığını bunun için böyle bir mekan açtığını söyledi.

Yörük kültürünü yaşatmak ve bunu görsel olarak göstermek amacıyla kafeyi açtığını belirten Parlatan, “Uzun zamandır Yörüklerin yaşamında kullandıkları eşyaları biriktirdim. Halkımızın da desteğiyle eskiden kullanılan çok sayıda eşyaya ulaştım. Bunları da halkımızın görmesini ve eski yaşamı yeniden yaşamalarını sağlamak amacıyla kültür çiftliğini kurmaya karar verdim” dedi.

Gazi Mustafa Kemal İlkokulu Müdürü Ali İlgili ise, “Kerim Parlatan arkadaşımız her köyden bir tahta oyma, bir alet, araç, gereç bulmuş burayı oluşturmuş. Çoğu ambarlarda, ahırlarda çürümeye terk edilmiş, kültür hazineleri bunlar. Bunların her biri özene, bezene tamir edilmiş, görücüye çıkmış. Bir açık hava müzesi gibi. Bu kafe ilginç karakteristik özelliği ile dikkati çeken bir yapıya sahip. Burayı ziyarete gelen insanlar kendilerini, başka bir dönemde hissediyorlar. Bizlerde öğrencilerimizi bu kafeye getirerek onlara bu malzemelerin ne işe yaradığını anlatıyoruz” şeklinde konuştu.

Öğrenciler ise hayatları boyunca hiç görmedikleri malzemeleri gördüklerinden dolayı mutlu olduklarını belirttiler.