Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in 4+4+4 Projesine CHP’den tepki gelmeye devam ediyor. CHP Karaman İl Başkanı Ahmet Ertuğrul, 66 aylık çocukların okula gitmesinin uygun olmadığını belirtirken bu nedenle çocukların zarar göreceğeni iddia etti. 66 aylık bir çocuğun okula gittiği takdirde ne sırada ayağı yere değer, ne de tahtaya çıksa kolu yetişir diyen Ahmet Ertuğrul, “66 ayını dolduracak çocuklarını okula yollamak istemeyen veliler, çocuklarının okula başlamaya hazır olmadığını ve bu nedenle zarar göreceklerini, sınıfların çok kalabalık olacağını, okulların fiziki koşullarının yetersiz olduğunu ve öğretmenlerin bu sisteme hazır olmadıklarını görüyorlar. Çocuklarının sıralara oturduğunda ayaklarının yere değmediğini, tahtaya uzanamadıklarını anlatan veliler, “Hem fiziki koşullar, hem de çocuklarımız hazır değil, okula göndermeyeceğiz” diyorlar.” Dedi.
Ahmet Ertuğrul yaptığı açıklamanın devamında şunları söyledi; Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen 6287 sayılı Kesintili Eğitim Yasası tartışmaları güncelliğini korumaktadır. Hiç bir temele dayandırılmadan, konunun uzmanlarından, eğitim kurumlarından ya da meslek kuruluşlarından görüş almadan hazırlanan ve uygulamaya konulan yasa, bu haliyle eğitimde yeni bir kaos döneminin başlayacağını göstermektedir.
Yasa değişikliğinin gündeme geldiği ilk günden bu yana; eğitim uzmanlarının, sendikaların, meslek kuruluşlarının ve bilim kurullarının haklı itirazlarına tanık olunmuş,okulların açılmasıyla beraber konunun tekrar gündemin ilk sıralarına taşınacağı öngörülmüştür.
66 ayını dolduracak çocuklarını okula yollamak istemeyen veliler, çocuklarının okula başlamaya hazır olmadığını ve bu nedenle zarar göreceklerini, sınıfların çok kalabalık olacağını, okulların fiziki koşullarının yetersiz olduğunu ve öğretmenlerin bu sisteme hazır olmadıklarını görüyorlar.Çocuklarının sıralara oturduğunda ayaklarının yere değmediğini, tahtaya uzanamadıklarını anlatan veliler, “Hem fiziki koşullar, hem de çocuklarımız hazır değil, okula göndermeyeceğiz” diyorlar.
Önerilen kesintili 4+4+4 eğitim sürecinde, ilköğretimin ikinci kademesinde okul türlerinin çeşitlenmesi birinci kademeden sonra bir seçme ve yerleştirme sınavının da yapılacağı anlamına gelmektedir. Böylece çocuklarımız sınav kaygısını daha erken yaşlarda yaşayacaklar ve bu sınava hazırlanmak için dershanelerle veya özel derslerle daha erken tanışacaklardır.
Eğitim; bir ülkenin, bir toplumun kaderini tayin eder. Eğitim, gündelik siyasi tartışmalar içinde heba edilecek bir alan değildir. Eğitimde yapılacak yeni düzenlemeler, reformlar, başta siyasi partiler olmak üzere, eğitimciler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, medya vb. tüm toplum kesimleri tarafından yeterince tartışıldıktan sonra olabildiğince geniş bir anlayış ve uzlaşma zemininde yapılmalıdır. Bu durum ülkemizin geleceği ile ilgili çeşitli kaygıları da beraberinde getirmektedir.
Sonuç olarak; bilimsel temellerden uzak ve çocukların gelişim özelliklerine uygun görünmeyen, fırsat eşitliğine ve kamu yararına aykırı görünen yasanın iptal edilmesi gerektiği; bunun yerine, daha çağdaş, daha demokratik, insan odaklı bir eğitim sisteminin yapılandırılması gerektiği inancımızı kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Sağlıklı bir eğitim yapılanması dayatmalarla ve ideolojik temelde oluşturulamaz.
CHP bu şartlar altında başlayacak olan bir eğitim, öğretim yılında okullarımızda oluşacak sorunların takipçisi olacaktır. Zorla dayatmayla eğitim sistemimizi değiştirmeye, ulusal karakterinden uzaklaştırmaya yönelik her türden girişime de karşı duracaktır.