Akibin 2017 İhracatı Yüzde 17 Artışla 11.7 Milyar Dolar Oldu
AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, 2017 yılındaki istikrarlı ihracat artışına yakışır rakamları aralık ayında da görmenin ihracat camiasını çok memnun ettiğini belirterek, “2017 yılını gerek Türkiye geneli gerekse AKİB olarak güzel rakamlarla kapattık. Bu başarıda payı olan tüm ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
İhracatçılar olarak tedbirli ve öngörülü olmak ve ihracatçıya verilen misyonu yerine getirerek yola devam etmek zorunda olduklarına vurgu yapan Arslan, “Bu bilinçle yol alırsak, ihracatçılarımız sayesinde dış ticaretin olumlu ışığı üretim olarak, istihdam olarak tüm ülkeyi aydınlatacaktır” diye konuştu.
AKİB rakamlarını değerlendiren Arslan, “Koordinatör başkanı olduğum Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin 2017 yılı Aralık ayı rakamlarının 1 milyar 23 milyon dolardan 1 milyar 78 milyon dolara yükseldiği, geçen sene aralık ayına oranla yüzde 5.37 oranında bir artış olduğu görülmektedir. 2016 ve 2017’yi tüm yıl olarak değerlendirdiğimizde ise 2016 yılında 10 milyar 8 milyon dolar olan ihracatımızın 2017 yılında 11 milyar 718 milyon dolara yükseldiği ve yüzde 17,08 oranında arttığı gözlenebilir” ifadelerini kullandı.
"Aralık ayında Türkiye geneli ihracata katkımız yüzde 8"
AKİB’in 2017 yılı Aralık ayında, 1 milyar 78 milyon dolar ihracat ile Türkiye genelinde 6. büyük genel sekreterlik konumunda olduğunu kaydeden Arslan, Türkiye ihracatının yüzde 8’lik kısmının AKİB kanalıyla yapıldığına dikkat çekti.
Türkiye geneli ihracatı AKİB’in sorumluluk sahasında bulunan iller açısından değerlendiren Arslan, 2017 yılının Aralık ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay’ın 10., Mersin’in 11., Adana’nın 12., Kayseri’nin 13. ve Karaman’ın 28. sırada olduğunu belirtti.
Arslan, AKİB’in ihracatını ülkeler bazında da inceleyerek, 2017 yılının Aralık ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülkenin Irak, Rusya Federasyonu, İspanya, Mısır ve Suriye olduğunu açıkladı.
Arslan, son yıllarda Türkiye’nin yakın çevresinde yaşanan iç savaşların, Avrupa Birliği’nde daralan talebin, Rusya ile yaşanılan siyasal problemlerin ve terör sorunlarının ekonomiyi ve buna bağlı olarak ihracatı da büyük sekteye uğrattığını, buna rağmen 2017 yılının başlarından itibaren kötü gidişata dur denilerek, Türkiye ve AKİB ihracatının yükselişe geçtiğini kaydetti.
AKİB olarak toplam 8 sektörde, 10 binin üzerinde ihracatçı firma ile ülke ekonomisi için canla başla çalıştıklarının altını çizen Arslan, “AKİB olarak hedefimiz bölge ve Türkiye ihracatını, kalite ve rakamsal anlamda üst seviyelere taşımaktır. Bunu yapacak olan da bizleriz. Bu yüzdendir ki, AKİB ailesi olarak eğitime, ticaret heyetlerine ve fuarlara ayrı bir önem vermekteyiz ve bu artış rakamlarımızı sürdürülebilir bir hale getirme çabası içindeyiz” şeklinde konuştu.