Akibin İhracatı Yükseliyor
AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, uluslararası pazarlarda ticaret yapmanın çok zor olduğu, küresel rekabetin çok yoğun hissedildiği günümüz ticaret dünyasında, ihracat hedeflerine ulaşmanın büyük çaba gerektirdiğine dikkat çekerek, ülkenin ihracat genelinde gösterdiği başarılı yükselişin, ihracatçıların özverili çalışmaları sayesinde mümkün olduğunu söyledi.
AKİB ihracatçılarının, ülke ihracatına önemli oranda katkı sağladığına vurgu yapan Arslan, bunun en güzel ispatının her ay, her yıl, hedef yükselten ihracat rakamları olduğunu dile getirerek, “Ülke ekonomimizi düzlüğe çıkarmak için, her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde ve AKİB’de de ihracatçılarımız görevlerini yapıyorlar ve yapmaya da devam edeceklerdir” dedi.
AKİB’in Türkiye ihracatına katkısı yüzde 7.4
AKİB’in 2017 yılı Ekim ayında, 1 milyar 7 milyon dolar ihracat ile Türkiye genelinde 6. büyük genel sekreterlik konumunda olduğunu kaydeden Arslan, Türkiye ihracatının yüzde 7.4’lük kısmının AKİB kanalıyla yapıldığına dikkat çekti. Türkiye geneli ihracatı AKİB’in sorumluluk sahasında bulunan iller açısından değerlendiren Arslan, 2017 yılının Ekim ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay’ın 10, Adana’nın 11, Kayseri’nin 12, Mersin’in 13 ve Karaman’ın 29. sırada olduğunu belirtti.
Arslan, AKİB’in ihracatını ülkeler bazında da inceleyerek, 2017 yılının Ekim ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülkenin Irak, Mısır, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya Federasyonu olduğunu açıkladı.
Kimyevi maddeler ve mamullerinde yüzde 19 artış oldu
AKİB’ten yapılan açıklamaya göre, kimya sektörü ekim ayı artışı, Türkiye toplam ihracat artışının üzerinde gerçekleşti. Ekim ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre, Türkiye kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı, 2016 yılının eş değer dönemine kıyasla yüzde 19 oranında artış ile 1.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2017 yılı Ekim ayı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 276 milyon dolar ihracatla yine ilk sırada yer aldı. Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı ekim ayında bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla yüzde 1 değer kaybetmesine rağmen, AKİB toplam ihracatındaki payı yüzde 27, Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatındaki payı yüzde 19 oldu.
Yaş meyve sebze ihracatı
Yaş meyve ve sebze ihracatı, ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla miktarda yüzde 6, değerde yüzde 8 oranında artış göstererek 232.4 milyon dolar olarak gerçekleşti. Alt ürün grupları bazında incelendiğinde yaş meyve ihracatında miktarda yüzde 34, değerde ise yüzde 52’lik gibi ciddi bir artışla 87.1 milyon dolar olarak, taze sebze ihracatında miktarda yüzde 14, değerde ise yüzde 17 oranında artış yaşanmış olup, 28.7 milyon dolar olarak, narenciye ihracatında ise miktarda yüzde 7, değerde yüzde 12 oranında düşüş yaşanmış olup, 115.4 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ekim ayında en çok ihraç edilen yaş meyve ve sebze ürünleri sırasıyla limon, üzüm, mandalina, nar, greyfurt, domates, portakal, incir, biber olurken, en çok ihracat yapılan ülkeler Rusya Federasyonu, Irak, Ukrayna, Almanya, Suudi Arabistan, Romanya ve Polonya oldu.
Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı
2017 yılı ekim dönemi sektörel bazda ihracat rakamlarına göre, Türkiye hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı 557.6 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektörün bu dönemde Türkiye toplam ihracatındaki payı ise yüzde 4.3 oldu. Ülkelere göre incelendiğinde, ekim döneminde Irak 147.5 milyon dolarlık ihracat değeri ve yüzde 26’lık pay değeri ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 8 ve yüzde 6’lık pay değerleri ile Suriye ve Birleşik Devletler takip etti.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2017 yılı Ekim döneminde sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise yüzde 9 oranında azalarak 72.9 milyon dolarlık hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildiği görüldü. Ülke geneli ihracatındaki payı yüzde 15 olarak gerçekleşti.
Tekstil ve hammaddeleri ihracatı
Türkiye genelinde sektör ihracatı ekim ayında 2017 yılına kıyasla yüzde 6.7 oranında artış göstererek 737.5 milyon dolar olarak gerçekleşti. Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Ekim ayında sektör ihracatının 77.2 milyon dolar olarak gerçekleştiği görüldü. 2016 yılı aynı dönemine kıyasla ihracatta beklenenden yüzde 5 daha az artış görülerek, Türkiye geneli sektör ihracatından aldığı pay yüzde 10.4 oldu.
Su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı
2017 yılı Ekim ayı su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörel bazda ihracat rakamlarına göre, Türkiye ihracatı, 2016 yılı Ekim ayına kıyasla yüzde 16 oranında artarak 194 milyon olarak gerçekleşti. Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Ekim ayı ihracat rakamları incelendiğinde ise 26 milyon dolar su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı gerçekleştirdiği görüldü. 2016 yılı Ekim ayına kıyasla sektör ihracatında yüzde 3 oranında bir düşüş yaşandı.