Abidin Çağlayan’nın Mehmet Akif Ersoy’u Anma Mesajı

AK Parti Karaman İl Başkanı Abidin Çağlayan,12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoyu anma Günü nedeniyle bir mesajı yayımladı.

İstiklal Marşının ne şartlarda yazıldığını vurgulayan Başkan Çağlayan, “İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilişinin 99 . yıldönümü kutluyorum ve milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anıyoruz. İstiklal Marşı’nı anlamak ve anlatmak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmemiz ve onu bu çerçevede değerlendirmemiz gerekir.” dedi.

İstiklal marşımızın nasıl yazıldığına ve kabuş edindiğine değinen Başkan, “Çanakkale Savaşları dolayısıyla yazılan, akıllardan çıkmayan “Çanakkale Şehitleri’ne” adlı şiiriyle hafızalarda yerini alan ve Anadolu’nun değişik yerlerinde verdiği hutbelerle, Millî mücadelenin manevi hazırlayıcılarından olan Mehmet Akif’ den millî marşımızı yazması için büyük bir beklenti oluşmuş, ancak Akif ödül nedeniyle yarışmaya katılmamıştır.
TBMM, Akif’in marşımızı yazması için yarışma şartlarını değiştirdi ve Mehmet Akif’e şirini yazması için davet göndermişti. İstanbul Hükümeti üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmediği gibi Ankara Hükümeti’ni destekleyenleri “eşkıya ve gâvur” olarak nitelemektedir. Yabancı işgalleri yetmezmiş gibi, iç isyanlarla da boğuşulmuş. Yunanlıların İnönü’de yenilmesi ve Ankara Hükümeti’nin çeşitli devletler tarafından tanındığı günlerde Akif eserini tamamlayarak Meclis’e sunar.
Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey seçilen 6 şiiri ve Akif’in adı yazılı olmayan şiiri ordu komutanlarına göndererek askerlere okunmasını sağlar. Diğer 6 şiir askerlerimizde her hangi bir etki yaratmazken, Akif’in imzasız şiirini duyan Mehmetçiklerimizin maneviyatlarında hissedilir şekilde güçlenme meydana geldi. Bu gelişmelerin ardından Mecliste 1 Mart günü sözü edilen 7 şiir okundu ancak o gün oylama yapılmadı. 12 Mart günü ise şiirle ilgili konuşmalar ve oylamalara geçildi. Akif’in şiiri sık sık alkışlarla kesilerek defalarca okundu. Büyük bir çoğunlukla kabul edildi.” dedi.

Başkan Çağlayan, “İstiklal Marşımız, bir milletin hürriyet ve bağımsızlık aşkının, imkansızlıklar içerisinde gösterdiği büyük kahramanlığın, fedakarlıklarla verilen kurtuluş mücadelesinin en canlı ifadesidir. Milli ve manevi değerler etrafında yeniden var olma arzusunu, birlik ve beraberlik inancını gösteren İstiklal Marşımız, bugün de milletin ortak sesi ve ortak duygusudur. İstiklal Marşımızın kabulünün yıl dönümü vesilesiyle bir kez daha milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve istiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını şükran ve rahmetle anıyorum.” dedi.

Siyaset Haberleri