Fide aşıcılığı ile uğraşan bir çiftçi arkadaşının bahçesindeki borazan çiçeği ağacına patlıcan aşısı yaptı. Aşı tutunca ağacın dallarında patlıcan yetişti. Patlıcanın yemeğini de yaptıklarını söyleyen meraklı arkadaşlar bu yolla 12 ay patlıcan yetiştirebileceklerini belirtiyor.
Aşıcılık da yapan çiftçi Hasan İncir, “Bu çiçeğe halk arasında borazan çiçeği ya da gece sefası da derler. 15 yıl önce böyle bir ağaçta patlıcan aşılama deneyimi yaptım ve tuttu. Eksi 8 derecede dışarıda bıraktığım için meyve verdiği halde don vurdu. Sonra Vahti ağabey ile tanıştık. Bu çiçeğe daha önce patlıcan aşısı yaptığımı anlattım. Yeniden deneyebileceğimizi söyledim. Bir zamanlar tutturdum yeniden bir deneyeyim bir ‘patlıcan ağacımız’ olsun dedim. Ağacın yapraklarını kurtlar yediği için zehirli olmayacağını düşündük. Ağaca aşı yaptık, tuttu ve şimdi patlıcan ağacımız var” dedi.
"MİLLETİMİZE ARMAĞAN EDECEĞİM"
Çiftlik sahibi Vahti Erden ise “Doğayı çok seviyorum. Emekli olduktan sonra bu bahçeyi buldum. Borazan çiçeğinin kokusunu çok beğendiğim için bu ağacı diktim. Sonra aşı konusunda iyi olan Hasan İncir kardeşimle tanıştım ve ağaçları gösterdiğim zaman, ‘ben buna patlıcan aşısı yaptım tutmuştu’ dedi. Yeniden denedi ve aşı tutunca bir patlıcan ağacımız oldu” diye konuştu.
Kendilerinin asıl çalışmasının avakadoya yönelik olduğunu da ifade eden Erden, “Aslında biz daha verimli avakado yetiştirmek için uğraşıyoruz. İnşallah çalışmalarımız sonucunda 6-7 yıl içerisinde yüksek verimli ağaçlar yetiştirip milletimize armağan edeceğiz” dedi.
Meraklı arkadaşlar bir patlıcan ağacından yıllık 500 kilo ile 1 ton aralığında hasat yapmayı öngördüklerini de belirtti.
Ağaçta patlıcan yetişti!
Mersin’in Erdemli ilçesinde meraklı aşıcı, arkadaşının gecesefası olarak da bilenen borazan çiçeği ağacına patlıcan aşıladı. Aşı tutunca, ağaçta 12 ay boyunca patlıcan yetiştirme imkanı doğdu.