AK Parti Konya İl Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında, Milletvekili Altunyaldız’a AK Parti Konya İl Başkanlığı Seçim İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı İbrahim Afşin Kara ve İl Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Şahin eşlik etti.
Konuşmasına 2017 yılının ekonomik değerlendirmesi ile başlayan Ziya Altunyaldız, “2008 küresel krizinden bu tarafa küresel piyasalar çok dalgalı bir seyir izlemektedir. Ülkemiz bu kriz dönemini 2009 yılındaki kısmi bir küçülmenin dışında başarılı bir şekilde atlatmış ve büyüme istikrarlı bir şekilde devam etmiştir. İhracat rakamlarımız küresel piyasalara endeksli bir şekilde zaman zaman artış ve düşüş eğilimleri göstermiş ancak geldiğimiz nokta itibariyle 2008 sonrasında Türkiye ekonomisi son derece başarılı bir performans göstermiştir. Ülkemiz 2009 yılından bu yana kesintisiz bir şekilde büyümeye devam etmiştir. Aynı şekilde ihracat artışları, istihdam artışları da bu sürede artarak devam etmiştir. Bütün bunlar ülkemizin ekonomik performansının son derece başarılı olduğunu göstermektedir. 2017 yılında tüm tahminlerin ötesinde sanayi üretimi artmaya devam etmiştir. Sanayi üretimi ekonomik büyümenin lokomotifidir. 2017 yılının üçüncü çeyreğinde 11,1 bir büyüme ile ülkemiz Çin ve Hindistan’ın önünde en yüksek oranlarda büyüyen ülke olmuştur” dedi.
“İstihdam seferliğine devam ediyoruz”
Türkiye’nin işgücü ve istihdamı hakkında konuşan Altunyaldız, “Genel Başkanımız Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberliği ile birlikte ülkemiz 2010’lu yıllardan sonra OECD ülkeleri arasında en fazla istihdamını arttıran ülke olmuştur. Bu süreçte 6,5 milyonun üstünde bir istihdam artışı gerçekleşmiş, sadece 2017 yılında 1,5 istihdam sağlanmıştır. Bu kadar istihdama rağmen neden işsizlik rakamları istenilen seviyede olmadığına gelince işgücüne katılım oranı gençlerde özellikle de kadınlarda ciddi anlamda artış göstermiştir. Dolayısıyla işgücüne katılım oranları yüzde 46’lardan yüzde 53’lere çıktığı için ciddi anlamda bir istihdam artışı olmasına rağmen işsizlik oranları istediğimiz seviyelere gelememiştir. Tüm bunlara rağmen özellikle gençlerde işgücü talebinin olması bizim için sevindiricidir. Eğer işgücü varsa çalışma talebi varsa bu son derece pozitif bir durumdur. Bu yönelik istihdam artışı çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.
“Konya ihracatta Türkiye’ye örnek oluyor”
Türkiye’nin ve Konya’nın ihracatını değerlendiren Altunyaldız, “İhracatta da istihdamda olduğu gibi müspet tablo görüyoruz. Bu tablo bizi hem umutlandırıyor hem de sevindiriyor. Zira Cumhuriyet tarihinin ikinci en yüksek ihracat artışını gerçekleştirmiş durumdayız. Yıllık bazda yüzde 10 civarındaki ihracat artışımızda, 157 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmiş durumdayız. Bu yılki hedefimizi de 169 milyar dolar ihracat olarak belirledik. Küresel piyasalar bir toparlanma eğilimi gösteriyor. Bu da 2018 hedeflerimiz için bizleri umutlandırıyor. Konya’da Türkiye ortalamanın çok üstünde bir ihracat artışı gerçekleşmiştir. Bu performansta çok önemli pay sahibi olan özel sektörümüze, Türkiye Odalar Birliği’ne, Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne ve tüm esnafımıza teşekkür ediyorum. Konya’da yüzde 17,4’lük bir artışla, 1 milyar 564 bin dolar ihracat artışı gerçekleşmiş bu da Türkiye ortalamasının yaklaşık yüzde 7 puan üstünde bir artışa tekabül etmektedir. Bu rakamlar neticesinde Konya Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamlarını yakalamıştır. Ülkemizde daha çok yatırım malı ve daha çok işlenmiş ara malı ihracatına yönelik artış sağlayabilmek istiyoruz. Yani katma değeri yüksek ürünlerin ihracatını arttırmayı hedefliyoruz. Konyamızın ihracatı bu anlamda ülkemiz adına sevindirici oldu. Ülke olarak geçmek istediğimiz ihracat yapısına Konya örnek oldu. Yüzde 20’lerde artış gösteren makine teçhizat ihracatı son derece sevindiricidir. Bu ihracat yapısını tüm ülke ihracat yapısına yansıtmaya dönük çalışmalarımızı sürüyoruz” ifadelerini kullandı.
“Konya’nın lojistik dezavantajı ortadan kalkacak”
Konya’nın yatırımları hakkında bilgi veren Altunyaldız, “Hafta sonu Ereğli, Karapınar, Emirgazi ve Halkapınar ilçelerimizi ziyaret ettik. Özellikle Karapınar’da 1000 megavatlık güneş enerjisi santraline dönük çalışmaları yerinde inceledik. Karapınar’da bulunan linyit yataklarının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın çalışmalarıyla hızlanarak bir termik santrale dönüşmesi süreci sorunsuz bir şekilde devam ediyor. Bunun yanında Karaman üzerinden Ereğli, Ulukışla ile Mersin’e ulaşacak demiryolu hattımızın bölgemize çok önemli katkıları olacak. Bu proje ile bölgemizin lojistik anlamda dezavantajları ortadan kaldırılmasını amaçlıyoruz.” diye konuştu.
“Milli mutabakat çalışmalarını önemsiyoruz”
Ülke siyasetindeki gelişmeler hakkında da konuşan Altunyaldız, “Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile ‘Milli Mutabakat’ çalışmalarını önemsiyoruz. Bu birliktelik hem ülkemizin sorunları için ortak çalışma anlayışının gelişmesi anlamında hem de ülkemizin milli meselelerinde ortak bir tavır alınması anlamında son derece değerli ve anlamlıdır. Ayrıca ülkemiz içindeki birlik ve beraberliğin temini, mevcut sorunlara daha hızlı çözüm bulunması anlamında da Milli Mutabakat çalışmalarını önemsiyoruz. Bu süreç Komisyon üyelerimizin de belirlenmesi ile başlamış oldu. Çalışmalar neticesinde bu mutabakatın çerçevesi ve detayları ortaya çıkacaktır” ifadelerini kullandı.