AKİB’ten yapılan açıklamaya göre, 2017 yılı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre, Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı, 2016 yılının eş değer dönemine kıyasla yüzde 0,5 oranında bir artış kaydederek 17 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektörün 2017 yılında Türkiye toplam ihracatındaki payı ise yüzde 10.9 oldu. 2017 yılı genelinde Türkiye’den en fazla hazır giyim ve konfeksiyon ihraç edilen ülkeler Almanya, İspanya ve İngiltere olarak sıralandı.
2017 yılı ihracat rakamlarını değerlendiren Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hayri Uğur, Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2017 yılında 373 milyon dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı gerçekleştirdiğini ve bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla sektör ihracatında yüzde 14 oranında beklenenden az bir yükseliş görüldüğünü söyledi. Uğur, birliğe üye olan firmaların Mersin Serbest Bölgesi’nden yaptıkları ihracatın birlik kayıtlarına girmemesinin bu durumun ana nedenini oluşturduğunu belirtirken, birliğin ülke geneli hazır giyim ve konfeksiyon ihracatındaki payının ise yüzde 2.19 olduğunu ifade etti.
En fazla ihraç edilen ürün grubu bayan dış giyim
Uğur, 2017 yılı ihracatında değer bazında ürün gruplarına göre bayan dış giyimin yüzde 41 pay ile ilk sırada, bay dış giyimin yüzde 24 ile ikinci sırada, diğer hazır eşyanın ise yüzde 13 ile üçüncü sırada yer aldığını ifade ederek, “2016 yılına kıyasla ilk 10 sırada yer alan ürün gruplarından diğer hazır eşya, pamuklu ev tekstili ve bebe iç giyimi ve eşyası ihracatında artış kaydedildi“ dedi.
İspanya’ya hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında yüzde 60’lık artış
Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı değer bazında ihracatını ülkelere göre de masaya yatıran Uğur, “İspanya yüzde 26 pazar payı ile ilk sırada, Almanya yüzde 14 ile ikinci sırada ve Polonya ise yüzde 11 ile üçüncü sırada yer aldı. 2016 yılı aynı döneme kıyasla, İspanya’ya ihracatta yüzde 60’lık değer artışı yaşanmasının özellikle Türkiye’nin Avrupa’nın ihtiyacı olan hazır giyim ve konfeksiyon ürünleri tedariğinde oldukça hızlı ve kaliteli ürünler sunmasından kaynaklandı. Diğer pazarlarda da aynı artışın yakalanmasını umut ediyoruz” diye konuştu.