Mersin Ziraat Odası sekretaryasında Mersin Büyükşehir Belediyesi, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Mersin Üniversitesi, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü ve Ziraat Mühendisleri Odası işbirliğinde hayata geçirilen ‘Akdeniz Meyve Sineği İle Biyoteknik Mücadele Projesi’nde bilgilendirme çalışmaları sona erdi.
“42 üretim bölgesinde yaklaşık bin 600 çiftçinin katıldığı bilgilendirme toplantıları yaptık”
Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, yazılı bir açıklama yaparak, projede gelinen son aşamayı değerlendirdi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar öncülüğünde tarım sektörünün sorununu çözmek için çalıştıklarını belirten Gökçel, 2017 yılı itibariyle kısa ve orta vadede Akdeniz Meyve Sineği ile biyoteknik mücadelede hedefe uluşmak adına çalışma grubu ile birlikte 42 üretim bölgesinde yaklaşık bin 600 çiftçinin katıldığı bilgilendirme toplantıları yaptıklarını kaydetti. Gökçel, proje ile Akdeniz Meyve Sineği zararlarını en aza indirmeyi ve çiftçilerin ekonomik kayıplarını önlemeyi amaçladıklarını ifade etti.
Akdeniz Meyve Sineği mücadelesinde sadece kimyasal mücadele ile başarı sağlanamadığına dikkat çeken Gökçel, sert çekirdeklilerde yaşanan ekonomik kayıp ve gıda güvenilirliği sorununa karşı kültürel mücadele öncelikli olmak üzere kitlesel yakalama tuzakları ile mücadele öngörüldüğünü vurguladı. Gökçel, hazırlanan İl Eylem Planı ile tuzakların kullanımına yönelik olarak proje hazırlandığını ve bu projenin pilot bölgelerde uygulamasının gerçekleştirileceğini belirtti.
“Sadece şeftalide binlerce ton ürün kaybına neden oldu”
Mersin’de 2016 yılında Akdeniz Meyve Sineği nedeniyle sadece şeftalide binlerce ton ürün kaybı meydana geldiğine işaret eden Gökçel, bunun ekonomik değerinin ise milyonlarca lira olduğunu dile getirdi. Gökçel, Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele konusunda çalışma grubunda yer alan kurum ve kuruluşlar ile Mersinli üreticilerin ekonomik kayıplarını önlemek için desteğini esirgemeyen Kalkınma Bakanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan’a teşekkür etti.
Mersin’de yetiştirilen ürünlerin dış pazardaki en önemli sıkıntısının Akdeniz Meyve Sineği olduğunun altını çizen Gökçel, ürünlerin ihracatında sıkıntılar yaşandığını, maddi kayıplar meydana geldiğini, bunun sonucunda da pazarlama ağında daralmalar oluştuğunu anlattı.
Akdeniz Meyve Sineği ile biyoteknik mücadele için tuzak üreten yalnızca bir firmanın ilgili bakanlıktan ruhsat aldığını ifade eden Gökçel, birçok firmanın ise ruhsat almak için çalışmalara başladığını kaydetti. Ruhsatlı firma sayısının artması ile rekabet koşulları oluşturulduğu zaman söz konusu tuzakların piyasada daha ekonomik koşullarda satılabileceğine de işaret eden Gökçel, böylece Akdeniz Meyve Sineği ile biyoteknik mücadelede başarı oranının yükseleceğini vurguladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Akdeniz Meyve Sineğine karşı yürüttüğü ‘Ulusal Mücadele’ projesi çerçevesinde, bundan sonraki süreçte Mersin’deki üreticilere meyve sineği tuzağı desteği sağlayacağını da bildiren Gökçel, meyve üreticiliği yapan çiftçilerin korkulu rüyası olan Akdeniz Meyve Sineği ile mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini sözlerine ekledi.