AKİB’ten yapılan açıklamaya göre, 2017 yılı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre Türkiye tekstil ve hammaddeleri ihracatı, 2016 yılının eş değer dönemine kıyasla, yüzde 3 oranında bir artış kaydederek 8.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektörün 2017 yılında Türkiye toplam ihracatındaki payı ise yüzde 5.2 oldu. 2017 yılı genelinde Türkiye’den en fazla tekstil ve hammaddeleri ihraç edilen ülkeler İtalya, Bulgaristan ve İran olarak sıralandı.
2017 yılı ihracat rakamlarını değerlendiren Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2017 yılında 877 milyon dolarlık tekstil ve hammaddeleri ihracatı gerçekleştirdiğini ve bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla sektör ihracatında yüzde 1.8 oranında beklenenden az artış olduğunu söyledi. Kıvanç, "Ülke genelinde tekstil ve hammaddeleri ihracatındaki payımız yüzde 7.5 oldu. 1 milyar dolar ihracat hedefi için 2018 yılında daha fazla çalışmamız gerekiyor” dedi.
En fazla ihraç edilen ürün grubu dokuma kumaş
Kıvanç, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı ihracatını değer bazında ürün gruplarına göre incelendiğinde, dokuma kumaşların yüzde 40 pay ile ilk sırada, örme kumaşların yüzde 25 ile ikinci sırada, pamuk ipliğinin ise yüzde 12 ile ise üçüncü sırada yer aldığını ifade ederek, 2016 yılına kıyasla, diğer iplikler ve yün elyafı ihracatında artış kaydedildiği bilgisini verdi.
Bulgaristan’a tekstil ihracatında yüzde 41’lik değer artışı
Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri Birliği’nin 2017 yılı değer bazında ihracatını ülkelere göre masaya yatıran Kıvanç, "İtalya yüzde 20 pazar payı ile ilk sırada, İspanya yüzde 5 ile ikinci sırada ve Birleşik Devletler ise yüzde 5 ile üçüncü sırada yer aldı" diye konuştu.
2016 yılı aynı döneme kıyasla, Bulgaristan’a ihracatta yüzde 41’lik değer artışı yaşandığına dikkat çeken Kıvanç, “Miktar bazında önemli bir azalış yaşanmasına rağmen değerde yaşanan artış sonucu, 2017 yılı içerisinde katma değeri yüksek olan ürünler ihraç edildi. 2018 yılı için de öngörülerin üzerinde bir ihracat artışı yakalamak amacıyla, tasarım ve ar-ge faaliyetlerine daha fazla önem verilmesi adına ATHİB olarak çalışmalarımız devam edecek” dedi.