Akşehir Belediyesinin desteği ile kültür merkezinde 2 gün boyunca yapılan Şehir ve Kültür Akademisi etkinliklerinde çeşitli konularda konferanslar verildi.
Konferansların başlangıcında bir konuşma yapan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, "Bugün çok farklı bir programla karşınızdayız. Akşehir ve Nasreddin Hoca’nın torunlarını yakışır şekilde kültürde, sanatta birçok etkinliklerle hep sizlerle olduk. Bugün Kültür Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğümüzün desteği ile Kültür ve Sanat Akademisi Akşehir ayağı başlıyor. Bu projede belli alt başlıklar var; şehir, kitap ve kütüphane, şehir tarih ve müze, şehir, kültür ve iletişim, şehir, yaşam ve mimari, şehir ve gastronomi gibi konularda katılımcılara bu bahsettiğim başlıklarda konferanslar sunulacak. Türkiye’de Kütahya ve Konya Pilot bölge seçilmiş, Konya’dan da Akşehir ve Ilgın pilot bölge içindeki ilçe olarak yer almıştır” dedi.
Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, yapılacak olan Nasreddin Hoca Anma Günleri hakkında bilgiler vererek, “Şehir ve Kültür Akademisi projesinde tüm emeği geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı Milli Kütüphaneler Genel Müdürü Hamdi Turşucuya, Uluslararası Piri Reis Kültür Ajansına, bu güzide şehirde Dünya’nın Ortası Akşehir’de yaptıkları ve önem verdikleri için teşekkür ediyor çalışmalarında daha nice başarılar ekleyerek bu gibi programlarımızın maksadına ulaşmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu ise yaptığı konuşmada, "Böyle bir organizasyon vesilesiyle Akşehir’de bulunmak açıkçası Türkiye’de ve Dünya’daki başka şehirlerle mukayese edildiğinde farklı bir yerde bulunduğunuzu hissetmek demektir. Akşehirliler karşımda bulunuyor hazirun burada buna binaen söylüyor değilim, içimden geçeni bütün samimiyetimle söylüyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘GENÇDES’ diye bir projesi var. Projenin gerçekleştirilmesi adına Maliye Bakanlığından güzel bir bütçe desteği almıştır. GENÇDES’in anlamı 14 -29, yaş aralığında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bütün insanımıza açık. 14 ile 29 yaş aralığında iseniz; animasyon, kısa film, tiyatro, belgesel, kitap, dergi, şiir festivali, kültür sanat organizasyonu gibi Kültür ve Turizm Bakanlığının ilgi sahasına giren hangi başlık olursa olsun ilan ettiğimiz periyotlarla başvuran herkese dönüşleri sağlamaktayız. Şehir ve Kültür Akademisi olunca Türkiye genelinde de, 5 il için başvurdular. Biz iki il için izin verdik; birisi Kütahya diğeri ise Konya’dır. Konya’nın içerisinde ben özellikle inisiyatifimi kullandım. Uluslararası Piri Reis Kültür Ajansına da teşekkür ediyorum. Akşehir mutlaka olması lazımdır ve sebebi ise çok büyük şehirlerde bu tür etkinlikler kaybolup gidiyor ama Akşehir büyüklüğündeki orta boy şehirlerde bu tür etkinliklerin geri dönüşümü muazzam olmakta ve daha önceki tecrübelerimizden karşılaştığımız budur” şeklinde konuştu.
Akşehir’in her zaman etkinliklerin merkezi konumunda olduğuna dikkat çeken Akşehir Kaymakamı Mehmet Türk, "Burada da hemen hemen her gün bir etkinlik var, hafta sonu da dahil olmak üzere başkanımız ve ekibi çok iyi işlere imza atmaktadırlar, kendilerini tebrik ediyorum. Akşehir kültür olarak çok zengin ve kadim bir kültüre sahip ilçemiz. Burası Fatih Sultan Mehmet emriyle fetih edilmiştir. Yavuz Sultan Selim doğu seferini yaptığında 10 ay burada otağını kurduğu bir ilçe. Ankara Savaşında esir düşen Yıldırım Beyazıt’ın esaret hayatını geçirdiği bir ilçe. Hepsinden önemlisi Kurtuluş Savaşı’nda Milli Mücadelede Büyük Taarruz emrinin verildiği, Batı Karargah Cephesinin 9 ay 10 gün boyunca buradan idare edildiği bir ilçedir. Atatürk’ün 7 defa gidip geldiği bir ilçe, hatta acaba başkent Ankara’mı olsun Akşehir’ mi olsun şeklinde bir takım tartışmaların yaşandığı çok kadim bir kültüre sahip bir ilçedir. Nasreddin Hocasıyla meşhur bir ilçe, kirazıyla meşhur bir ilçe, hemen, hemen her anlamda kendini duyurabilmeyi başarabilmiştir ama biz bunu yeterli bulmuyoruz İnşallah bir takım etkinliklerle bunu daha da genişletmek daha etkin hale getirme gayreti içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından Erim Sertdemir ve Bekir Şahin tarafından ‘Şehir, Kitap ve Kütüphane’, Yusuf Benli tarafından ‘Şehir, Tarih ve Müze’, Fahri Temizyürek ile Erol Barın tarafından ‘Şehir Kültür ve İletişim’ Serhat Akcan tarafından da ‘Şehir, Yaşam ve Mimari’, Yunus Emre Akkor’un tarafından Şehir ve Gastronomi konulu konferans verildi. Katılımcılar tarafından beğeniyle izlenen Konferanslar sonunda Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya tarafından katılan konuşmacılara günün anısına plaket takdim edildi.