Anızları Yakmayın

Ülkemizde olduğu gibi İlimizde de hasat sonrası yakılan anızlar büyük tehlike oluşturmaktadır.

Gerek tedbirsizlik ve dikkatsizlik, gerekse toprak işlemeyi kolaylaştırmak gibi nedenler ile çiftçilerimiz bütün uyarılara rağmen tarlada kalan arpa, buğday saplarını(anız) ve kuru otları yakmaktadırlar.
Ülkemizde özellikle yaz aylarında  anız yakımında artış görülmektedir. Yanlış alışkanlıklar, atadan kalma görenekler neticesi çiftçilerimiz tarlada kalan arpa ve buğday saplarını, anız, kuru ot ve meyve bahçelerindeki kuru dalları, dikenleri ekonomik değer taşımadığı gerekçesi ile yakmaktadır.  Kış ve bahar yağışlarının bereketli geçmesi neticesinde oldukça iyi bir üretim  sezonu geçirmekteyiz. Bu nedenle bitkilerde oluşan sap, yaprak ve çiçek gibi organların daha iyi gelişmesi ile fazla miktarda yeşil aksam yani organik madde oluşmaktadır. Toprakta bulunan en değerli yapıyı organik madde oluşturmaktadır. Toprağın zenginliği organik madde ile ölçülür. Anız yangınları neticesi bu organik madde yok olmaktadır. Toprak, bitki artıklarının toprağa karıştırılmasıyla organik maddece zenginleştirilebilir.
Anız yangınları; toprağın yapısında ve bitki büyümesinde önemli fonksiyonu olan organik maddeyi azaltmakta, toprak sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktivitesi gerilemekte ve biyolojik denge bozulmaktadır. Sonuç itibari ile toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin bozulması sonucu verimlilik düşmektedir. Ülkemiz için maddi ve manevi kayıplara sebep olan anız yangınları, kaybolan doğal kaynaklarla beraber yanmış tarlalar ve ormanlık alanları yok ederek kötü bir görüntü sergilemekte ve ülke turizmini de olumsuz yönde etkilemektedir. Bununla beraber anız yangınları sonucu tarladan geçmekte olan enerji nakil hatları ile haberleşme hatları büyük ölçüde zarar görmekte ve milyarlarca liralık milli servet heba olmaktadır. Bu sebeple 16.12.1998 tarih ve 23555 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 1998/26 nolu tebliğ ve 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince, İlimizde anız yakılması yasaktır. Ayrıca 15.06.2015 tarihli ve 2015/3 sayılı Karaman Valiliği Genel Emri ile de anız yakılması yasaklanmış olup, bu yasağa uymayanlar hakkında ilgili kanun hükümlerine göre Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce cezai işlem yapılacaktır. 
Çiftçilerimizin konuya gösterecekleri duyarlılık ölçüsünde yukarıdaki yasaklama kararı başarıya ulaşacaktır. Üreticilerimizin mağdur duruma düşmemeleri için anız yangınları ile ilgili gerekli tedbirlere uymaları ve İl ve İlçe Gıda  Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden bilgi almaları gerekmektedir. 
Yangın ihbarları telefon numaraları:
177 orman yangını;
156 Jandarma imdat;
155 Polis İmdat ve 110 İtfaiyeye ücretsiz olarak yapılabilir. 
Anız yangınlarının önlenmesi için bütün vatandaşlarımızın üzerine düşen görevleri hassasiyetle ve eksiksiz olarak yerine getireceklerine inanıyoruz.

 

Ekonomi Haberleri