Asgari Ücrete Ara Zam! İşte Zam Senaryosunun Tüm Detayları

Asgari ücrete zam yapılıp yapılmayacağı merak edilirken, asgari ücretli çalışanlar da güncel gelişmeleri yakından takip ediyorlar.

Temmuz ayına doğru ilerlerken emekli ve memur maaşlarının yanı sıra asgari ücret zammı da gündemin ilk sıralarında yer almaya devam ediyor. Bu çerçevede, asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağı en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağının yanı sıra asgari ücrette hangi tarihte artışa gidileceği ve gerçekleşecek artış neticesinde asgari ücretin kaç TL olacağı araştırılıyor. Enflasyon verileri ve beklentileri üzerinden asgari ücret zammı için hesaplamalar yapılıyor ve tablolar oluşturuluyor.

Asgari Ücret Zammı 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan geçtimiz süreçlerde yaptığı açıklamada temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmayacağını belirtmişti. Bu çerçevede, temmuz ayında asgari ücret zammı için beklenti bulunmazken, asgari ücretli çalışanlar da asgari ücretin hangi tarihte yükseleceğini merak ediyorlar. Yıl içerisinde asgari ücrete zam yapılmaması halinde asgari ücret tespit komisyonunun aralık ayında bir araya gelmesi bekleniyor. Aralık ayında işçi ve işveren temsilcilerinin asgari ücret tespit komisyonu toplantılarında bir araya gelmesi neticesinde 2025 yılı boyunca asgari ücretli çalışanların alacağı maaşlar belli olacak.

Asgari Ücret Kaç TL Olacak?

Haziran ayı enflasyon rakamlarının 3 Temmuz tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından duyurulması ile birlikte yılın ilk altı ayındaki enflasyon oranı üzerinden emekli ve memur maaşları için hesaplamalar gerçekleştirilecek. Emeklerin ve memurların yanı sıra asgari ücretli çalışanların maaşlarına temmuz ayında zam yapılması bekleniyor. Bu durumda, asgari ücret tespit komisyonunun aralık ayında toplanması durumunda 2025 yılı boyunca geçerli olacak asgari ücret belirlenecek. Milyonlarca çalışanın ne kadar maaş alacağına dair henüz resmi bir açıklama gelmese de yıl sonunda enflasyonun yüzde 40 dolaylarında olacağına dair tahminler bulunduğu için asgari ücrette yüzde 40 civarında artışa gidilebilir. Bu durumda, 2025 yılı boyunca asgari ücretli çalışanların alacağı maaşlar 22.000 TL ile 24.000 TL aralığında bulunabilir.

Gündem Haberleri