Asgari Ücrete Sosyal Destek! Hak-İş Genel Başkanı Açıkladı!

Hak-İş Konfederasyonu’nun Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücrete sosyal destek verilmesi gerektiğini açıkladı. Peki, asgari ücrete sosyal destek gelecek mi? İşte detaylar…

Hak-İş Konfederasyonu’nun Genel Başkanı Mahmut Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yönettiği ‘Çalışma Meclisi’ toplantısının panelinde asgari ücrete ilişkin birtakım taleplerde bulundu.
Asgari ücret seviyesi konusunda Türkiye’nin Avrupa ülkelerinin çok gerisinde olduğunu ifade eden Mahmut Arslan, asgari ücretlinin yardıma ihtiyacının olduğunu ve Almanya örneğinde olduğu gibi asgari ücretliye ‘sosyal destek’ sağlanması gerektiğini paylaştı.

“ASGARİ ÜCRETE SOSYAL DESTEK GEREKİYOR”

Başkan Arslan, Asgari Ücret Komisyonu'nun yapısının katılımcılık ve temsilden uzak olduğunu kaydederken, “Bu yapıdan, sağlıklı bir asgari ücret çıkmaz. Daha çoğulcu, daha katılımcı ve kapsayıcı bir komisyon yapısına ihtiyaç var. Avrupa ülkelerinde asgari ücretli sayısı çalışanların yüzde 10’unu geçmiyor. Almanya’da asgari ücretle çalışanlara devlet destek veriyor. Bizde çalışanların yüzde 40’ı asgari ücretli. Asgari ücreti belirlerken aslında 6-7 milyon işçi için toplu sözleşme yapmış oluyoruz. Asgari ücret sosyal destek gerektiriyor. Çünkü geçinebilecek ücret değil. Bu komisyon yapısıyla olamaz da. Burayı konuşalım deyince kapılar yüzümüze kapanıyor” diye konuştu.

“TÜRKİYE, GELİR EŞİTSİZLİĞİNDE SONDAN 4’ÜNCÜ SIRADA”

Arslan, gelir eşitsizliğinde Türkiye’nin dünyada sondan 4’üncü sırada bulunduğuna vurgu yaparak sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Emeğin milli gelirden aldığı pay OECD ülkelerinde yüzde 55-60, AB ortalaması yüzde 65-70. Türkiye ortalaması yüzde 24. Almanya’nın üçte birinden daha az. Yazıktır, bu tablo Türkiye’ye yakışmıyor. Emeğin payı eriyor, benim ülkem bunu hak etmiyor. Sendikaya üye olan işçilerimiz işten atılıyor. Mutlak iş güvencesi lazım. Efendim neymiş Türkiye’de iş güvencesi varmış… Hadi oradan! Bu iş güvencesiyle örgütlenmek isteyince kapı dışarı ediliyoruz. Cumhurbaşkanlığı sistemi başladığından bu yana Meclis’e torba yasalar geliyor. Torba yasa teklifleri geldiği için TBMM Aile ve Çalışma Komisyonu 5 yıldır toplanamıyor. İşçilerle ilgili yasalar Meclis’e geliyor haberimiz bile olmuyor. Derdimiz var, dertliyiz."

Ekonomi Haberleri