Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgilere göre, yaz aylarının başlamasıyla birlikte sıcaklık ve nem artışı nedeniyle vücut sıcaklığı da yükseliyor.
Sıcak havalarda vücutta su ve mineral kaybı oluşabilir, bu durum bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Aşırı sıcaklardan en çok 65 yaş ve üzerindeki bireyler, küçük çocuklar, bakıma ihtiyacı olanlar, engelli bireyler, hamileler, açık alanlarda çalışanlar, ağır işlerde çalışanlar, sporcular, diyabet, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, ruhsal sağlık sorunları, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları olanlar ile sürekli olarak tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları kullanan kişiler etkilenebilirler.
Aşırı sıcaklardan korunmak için bol, hafif ve açık renkli kıyafetler tercih edilmesi, gün içinde serinlemek için ılık duş alınması öneriliyor.
"Sıvı kaybı ciddi tehlike oluşturabilir"
Sıcak yaz aylarında normalden daha fazla su içilmesi ve susamanın beklenmemesi önemlidir.
Su, vücut için en doğal ve kritik sıvı kaynağı olduğundan aşırı sıvı kaybı ciddi risk oluşturabilir.
Su, besinlerin sindirimi, besin ögelerinin emilimi ve hücrelere taşınması, hücrelerdeki biyokimyasal süreçlerin gerçekleşmesi, hücrelerin, dokuların, organların ve organ sistemlerinin işleyişi, metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve atılması, vücut ısısının düzenlenmesi, eklemlerin sıvılaşmasının sağlanması, kalsiyum, magnezyum, flor gibi minerallerin sağlanması için hayati önem taşımaktadır.
Su ihtiyacı, hava koşulları, fiziksel aktivite düzeyi ve alınan diyet gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Sıcak havalarda, yoğun fiziksel aktivitelerde, protein ve tuz açısından zengin diyetlerde, terleme ve böbrekler aracılığıyla, ateşli hastalıklarda solunum yoluyla, ishal durumlarında bağırsaklar aracılığıyla su kaybı artabilir. Bu durumda su ve sıvı ihtiyacı da artar.
"Dışarıda ve açık alanda satılan yiyeceklerden uzak durulmalı"
Sıcak havalardan korunmanın önemli bir yolu da beslenme düzenine dikkat etmektir.
Aşırı sıcaklarda sağlığın korunması için yeterli ve dengeli beslenme önemlidir; ağır yemeklerden kaçınılmalıdır.
Kan şekerini ani olarak yükselten veya düşüren besinlerden uzak durulmalı, beyaz ekmek veya pirinç yerine tam buğday ekmeği, bulgur gibi lifli besinlere yönelinmelidir.
Enerji içeriği yüksek basit karbonhidrat içeren saf şeker, tatlılar, kekler, kurabiyeler ve çikolata gibi şekerli gıdaların alımının azaltılması önerilmektedir. Hamur işlerinin yerine sütlü veya meyveli tatlıların tercih edilmesi tavsiye edilir.
Sıcak hava koşullarının etkisiyle gıdalarda bozulma ve besin zehirlenmeleri riski artabilir. Bu sebeple özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, potansiyel riskli besinler olan et, yumurta, süt, balık gibi ürünlerin açıkta bekletilmemesine dikkat edilmeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına titizlikle uyulmalıdır.
Yaz aylarında özellikle rota virüsleri gibi nedenlerle bebek ve çocuklarda sıkça görülen ishallerin önlenmesi için el hijyenine özen gösterilmeli, sebze ve meyveler yemeden önce bol su ile iyice yıkanmalı ve ishali olanlar en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
Özellikle yaz aylarında tatil planları yaparken, açık büfe hizmet veren yerlerde aşırı miktarda besin tüketiminden kaçınılması önerilmektedir.