Türkiye'den Avrupa'ya kesin olarak taşınmayı planlayanlar için büyük değişiklikler yaklaşıyor. 1 Haziran'dan itibaren, özellikle vatandaşlık, sığınma, sınırdışı etme, AB dışından işe alım (mavi kart) gibi konularda önemli yenilikler geliyor.
AB Sınırlarında Tutulma
Başta Türk vatandaşları olmak üzere, AB ülkelerinde sığınma başvurusu kabul oranı düşük olanlar, artık AB'ye kabul edilmeyecekler. Bu bireyler sınırlarda tutulacaklar. Sığınma başvurularının gerçekliği ve kabul edilip edilmeyeceği orada değerlendirilecek ve 3 hafta içinde geri gönderilecekler. AB'ye kabul edilmeyecekler.
AB’de Ortak Veri Ve Kamplar
Bu süreçte söz konusu bireyler, ilk girdikleri ülkede veya kurulan kamplarda kalacaklar. Uygulama kısmen Haziran'da başlayacak ancak kampların tamamlanması 2026'ya kadar sürebilecek. Tüm AB ülkeleri, ortak veri üzerinde birleşti. Bundan böyle, Hırvatistan'a giren bir Türk vatandaşı, daha sonra İtalya veya Almanya'dan sığınma talebinde bulunamayacak. Giriş yaptığı yerdeki otoriteler tarafından yönlendirilecek. Sınır dışı süreci 12 hafta içinde tamamlanacak.
Hızlı Çifte Vatandaşlık
Almanya'nın onayladığı hızlı ve çifte vatandaşlık yasası 27 Haziran'da yürürlüğe girecek. Türk kökenli bireyler, köken vatandaşlıklarını bırakmadan Alman vatandaşlığına geçebilecekler. Almanya'da yasal olarak en az 5 yıl ikamet etmiş olmak, Almanca bilme ve geçimini sağlama şartıyla yeterli olacak. Ülkeye katkı sağlayan bireyler ise 3 yıl içinde vatandaşlık alabilecekler.
Çalışma İmkanı Almanya'da
Almanya'da iş imkanları arayanlar için "Şans Kartı" programı 1 Haziran'da başlayacak. Nitelikli çalışanların Almanya'ya gelmesi artık daha kolay olacak. Gerekli şartlar arasında; Almanya'dan iş teklifi ya da iş garantisi almak. Meslek veya üniversite diploması, en az iki yıllık mesleki eğitim, deneyim, ilgili yetkililerden alınmış yeterlilik belgesi bulunmalıdır. Başlangıçta, Almanya'ya 1 yıllık çalışma izniyle gelinmesine izin verilecek. Şans Kartı alan bireyler, iş anlaşması devam ettiği sürece Almanya'da kalabilecekler ve ailelerini de yanlarında getirebilecekler.
16 Yaşında Seçime Katılma
Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanma yaş sınırı 18'den 16'ya indirildi. Avrupa ülkelerinin vatandaşı olan genç Türkler, bu seçimlerde oy kullanabilecekler.