Kentsel dönüşüm çalışmalarında Türkiye’de örnek alınan bir belediye haline geldiklerini belirten Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “1,5 yıl gibi bir süreçte toplamda 3 bin 327 malik ile anlaşarak, uzlaşarak belediye adına tapu devirlerini alıp bu alanlarda kentsel dönüşüm için tahliye işlemlerini yapmış durumdayız. Bu kadar kısa sürede bu kadar çok malik ile kentsel dönüşüm anlamında uzlaşan, görüşen, konuyu anlatan, bilgilendiren ve sahayı boşaltabilen başka bir belediye örneği daha yok Türkiye’de. Bu başarımızı 2018 yılı içinde inşaat ihalelerini yaparak taçlandırmış olacağız” dedi.
İmar ve mülkiyet sorunlarının çözümü noktasında yaptıkları çalışmaları değerlendiren Başkan Toru, “Özellikle 2015 yılında başladığımız ve toplamda 44 milyon metrekare alanı bulan imar planı revizyon çalışmalarımızın tamamını 2017 yılı içerisinde tamamlamış olduk. Toplamda 60 mahalleye isabet eden imar planı çalışmalarının imar uygulamalarını ekiplerimiz çalışıyor. Toplam 15 milyon metrekare alanda 18. madde uygulamalarımız devam ediyor. 2018’in ilk aylarıyla birlikte devam eden imar uygulamalarımızın tapularını vatandaşlarımıza ulaştırmış olacağız. Yine imar planı biten bölgelerde ve özellikle 9 milyon metrekarelik alanda, Karaman Yolu’na kadar olan bölgede imar uygulamalarını 2018 ve 2019 yıllarında tamamlamayı hedefliyoruz. Bu noktada çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.
Vatandaşlardan takdir
Vatandaşların kentsel dönüşüm çalışmalarında Meram Belediyesini takdir ettiğini ve oldukça büyük teveccüh gösterdiğini vurgulayan Toru, “Bu noktada tüm vatandaşlarımıza yardımlarından, desteklerinden ve teveccühlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Özellikle Şükran Mahallesindeki kentsel dönüşüm çalışmasında 1. Etap olarak belirlediğimiz alanda yüzde 98 seviyelerine ulaştık. Tapuların alınması, alanın temizlenmesi, yapıların tahliye edilmesiyle birlikte toplamda bin 243 malikle anlaştık, uzlaştık ve tapu devirlerini sağladık. Bu anlaşmanın bedeli; gerek kamulaştırma gerekse konut karşılığı anlaşmalar ve trampa olarak baktığımızda 78 milyon TL’lik bir rakama tekabül ediyor. Şükran Mahallesi göz ardı edebileceğimiz, görmezden gelebileceğimiz bir mahallemiz değildi. Şu anda gerek esnafımız gerekse vatandaşlarımızdan bu bölgeyle ilgili çok olumlu dönüşler almaktayız” dedi.
Uluırmak Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ilk etabında da anlaşma oranının yüzde 99’a ulaştığını kaydeden Toru, “Toplamda bin vatandaşımızla anlaştık, tapu devrini aldık ve binaları tahliye ederek sahayı boşalttık. Uluırmak’ta kentsel dönüşüm kapsamında yapmış olduğumuz anlaşmaların, kamulaştırmaların ve trampaların rakamsal değeri 73 milyon TL’ye ulaştı. Aksinne Mahallesinde ise yüzde 89 civarında anlaşma oranına sahibiz. 593 malikle şu ana kadar anlaşmış durumdayız. Yine Turgut Reis ve Küçük Aymanas mahallelerinde yüzde 67’lik bir oranla 200 bin metrekareye yakın bir alanda 532 malikle anlaştık” ifadelerini kullandı.
“Başka bir örneği yok”
Kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili olarak 2016 yılı 2. Dönem ve 2017 yıllarında toplamda 3 bin 500 malik ile tapu sahibi ile anlaşarak, uzlaşarak belediye adına tapu devirlerini alıp tahliye işlemlerini yaptıklarını dile getiren Toru, “Türkiye’de 1,5 yıllık bir süreçte bu kadar çok malik ile kentsel dönüşüm anlamında uzlaşan, görüşen, konuyu anlatan, bilgilendiren ve sahayı boşaltabilen başka bir belediye örneği daha yok. 2018 yılında da sahada inşaatların başlaması noktasında ihalelerimizi yaparak gerek Şükran gerek Uluırmak Saka gerekse Aksinne ve Küçük Aymanas mahallelerinde bu başarımızı taçlandırmış olacağız” şeklinde konuştu.