Beyşehir Gölünde ‘Anadoluya Ağ Atanlar: Kadın Balıkçılar Projesi

Türkiye’nin önemli tatlı su balığı üretim merkezlerinden Konya’nın Beyşehir ilçesindeki Beyşehir Gölü’nde balıkçılık yapan kadınların desteklenmesi ve balıkçılığa olan katkılarının ortaya konması amacıyla yürütülen bir proje kapsamında çalışmalar başlatıldığı bildirildi.

Akdeniz Koruma Derneği tarafından GEF Küçük Destek Programı’nın (SGP) desteklediği ve Su Ürünleri Kooperatifi Merkez Birliği (SURKOOP) ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın (KEDV) ortaklığı ile yürütülen proje ile kadın balıkçıların meslekteki varlığını güvence altına almak için, Beyşehir Gölü üzerinden balıkçılıkla ilgili kadınların da dahil olduğu ulusal bir veri toplama modelinin geliştirilmesinin hedeflendiği belirtildi.

Proje Koordinatörü Dr. Huriye Göncüoğlu yaptığı açıklamada, denizlerde genellikle kadınların balıkçılık yapma nedeninin; biyoçeşitliliğin azalmasına bağlı olarak eşlerin tayfa ücreti ödeyememesi olarak ortaya çıktığını belirterek, “İçsularda bu durum kimi yerde bu gerekçeyle devam ederken, Beyşehir Gölü gibi bazı içsularda ise kadınların balıkçılık yapması tarihi bilinmeyecek kadar eskilere dayanıyor” dedi.

Türkiye’de ve dünyada biyoçeşitliliğin azalması, yasa dışı avcılık ve balıkçılık politikalarındaki eksikler nedeniyle küçük ölçekli aile balıkçılığı yapanların sayısının giderek azaldığını vurgulayan Dr. Göncüoğlu, dünyadaki en eski mesleklerden olan balıkçılık için yerel, ulusal ve hatta küresel ölçekte acil önlemler alınması gerektiğine dikkat çekti. Akademik çalışmaları temel alarak yürüttükleri “Anadolu’ya Ağ Atanlar: Kadın Balıkçılar” projesi ile küçük ölçekli aile balıkçılığının ve kadın balıkçıların meslekteki varlığının devamlılığına katkı koymak istediklerini vurgulayan Dr.Göncüoğlu, “Balıkçılığın erkek mesleği olarak kabul görmesi, ülkemizde deniz ve içsularda balıkçılık yapan kadınların sayılarının, sosyal ve ekonomik sorunlarının da görülmemesine neden oluyor. Ekonomik yaşamdaki cinsiyet eşitsizlikleri sadece kadının değil, tüm aile bireylerinin de yoksullaşmasına neden olan önemli etmenlerden birisi. Aile balıkçılığının temelini oluşturan kadın balıkçılar, yasa dışı ve aşırı avlanmanın neden olduğu habitat tahribatı ve biyoçeşitliliğin azalmasından da en çok etkilenen grup. Anadolu’ya Ağ Atanlar: Kadın Balıkçılar Projesi, kadın balıkçıların da dahil olduğu balıkçılık politikalarının oluşturulmasına altlık oluşturmak üzere Türkiye’de nerede, ne kadar kadın balıkçı olduğunu ve balıkçılıkla ilgili kadınların da dahil olduğu bir veri toplama sistemi için ihtiyaçları ortaya koyarak ilgili kamu kurularının bu alandaki çalışmalarına katkı sağlayacak. Ayrıca kadın balıkçılar için malzeme desteği, eğitim ve tanıtım çalışmaları da hayata geçirilecek” ifadelerini kullandı.

Genel Haberleri