KMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda Enerji Verimliliği Topluluğu tarafından düzenlenen Bilim Şenliğinde dünyaca ünlü bilim insanı Prof. Dr. Yunus Ali Çengel, öğrencilerle buluştu.
Topluluk Başkanı Mehmet Ateş'in açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Nevada Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Ali Çengel, enerji verimliliği hakkında konferans verdi.
"Verimlilik olmayan yerde israf vardır"
Dünyada enerji alanında konuşulan üç temel konunun 'yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve enerji depolama' konusu olduğunu belirten Prof. Dr. Yunus Ali Çengel, "Kullanılmayan yenilenebilir enerji israf edilen enerjidir. Verimlilik olmayan yerde israf vardır. Verimlilik konusu bir kültür ve yaşam tarzı olmalıdır. Türkiye'de önce bürokrasi verimli hale gelmelidir." dedi.
"Enerji verimliliği en yerli enerji kaynağıdır"
"Enerji verimliliği bir enerji kaynağıdır." diyen Prof. Dr. Çengel, sözlerine şöyle devam etti: "Petrol, kömür, doğalgaz, nükleer enerji ve yenilenebilir enerjiye ilave olarak altıncı yakıtımız enerji verimliliğidir. Enerji verimliliği; en büyük, en ucuz, en temiz, en yerli enerji kaynağıdır. Hayat standardınızı değiştirmeden, konfordan feragat etmeden, üretim kapasitesini etkilemeden ve işletme karlılığını düşürmeden enerji tüketimini en aza indirmektir."
Enerji verimliliği konusunun dünyada 1973 yılında yaşanan petrol kriziyle gündeme geldiğini söyleyen Çengel, o tarihten 2000'li yıllara kadar ABD'de uygulanan enerji verimliliği politikalarıyla yılda 700 milyar dolarlık tasarruf sağlandığını; buzdolaplarında önce A sınıf enerjiye, ardından A+ ve A++'a geçişin 30 yılda yüzde 70 oranında verimlilik sağlayarak 30 nükleer santrale eş değer bir kazanıma ve tıpkı 1 milyar araba yollardan çekilmiş gibi bir etkiye sebep olduğunu ifade etti.
Avrupa Birliğinin Düşük Karbonlu Ekonomi Vizyonu ve 2030 İklim ve Enerji Hedeflerine de değinen Çengel, Türkiye ile ilgili verileri de paylaştı. Çengel, Türkiye'nin enerjide ithal oranının yüzde 76; enerjinin toplam ithalattaki payının ise yüzde 16 ve 37 milyar dolar olduğunu vurgulayarak "Her kurumda Enerji Verimliliği Komisyonu kurulmalıdır." tavsiyesinde bulundu.
Enerji verimliliği ile ilgili yapılabilecek uygulamalara da değinen Prof. Dr. Çengel, bunları; 'aydınlatmalarda elektronik balastlara geçilmesi, lambalara reflektör konulması, ısıtmada tavan fanları ve termostatik vanalar kullanılması, tabandan ısıtmanın tercih edilmesi, radyatör peteklerinin arkasına izolasyon levhası konulması, pencerelere film takılması, kapı ve pencerelerin hava sızdırmazlığının sağlanması, yeni izolasyon malzemelerinin dikkate alınması, sıcaklığa göre renk değiştiren çatıların tercih edilmesi, doğal klima olan ağaçların yaşam yerlerinde yaygınlaştırılması, sanayide yüksek verimli motorlara rağbet edilmesi, motorlarda değişken hız sürücüleri kullanılması, yalıtım, basınçlı hava sistemleri ve yakıt-hava karışımlarına dikkat edilmesi' şeklinde örneklendirdi.
"Teori, pratiğin yoğunlaşmış halidir"
Konferansında katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Çengel, üniversitelerde verilen teorik eğitim konusundaki eleştirel bir soruya; "Gerçek hayattaki uygulamalar eğitimin bir parçası olmalı; eğitimin etkin olabilmesi için gerçek dünyanın sınıfa gelmesi gerekir. Ancak teori de son derece önemlidir. Çünkü bir teorinin ortaya konması dünyanın tecrübesini gerektirir. Teori, pratiğin yoğunlaşmış halidir. Yani araştırmacı yaklaşım ve teori iç içe olmalıdır." dedi.
Prof. Dr. Yunus Ali Çengel'e KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Üner tarafından plaket ve teşekkür belgesi verilmesinin ardından konferans sona erdi.
Konferans sonrasında KMÜ Enerji Sistemleri Mühendisliği 3'üncü ve 4'üncü sınıf öğrencilerinin Enerji Verimliliği dersi kapsamında hazırlamış oldukları posterler ve prototip projeler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.