SGK, maaş avantajı elde etmek amacıyla boşanma ve kaçak çalışma gibi usulsüz eylemlerde bulunan emeklileri araştırmaya başladı. Bu tür usulsüzlükler belirlendiğinde, maaş kesintisi, para cezası ve hatta hapis cezası gibi yaptırımlar uygulanıyor. Kurum, sosyal güvenliğin korunması ve usulsüz işlemlerin önlenmesi için sıkı bir denetim politikası takip ediyor.
Edinilen bilgilere göre, SGK, yaptığı denetimler sonucunda vefat eden babadan yetim aylığı alabilmek için eşinden boşanıp boşandığı eşi ile birlikte yaşamaya devam eden 2 bin 418 kişiyi tespit ederek aylıklarını kesti. Bu durum, sosyal güvenlik sisteminin doğru ve adil işleyişi için yapılan denetimlerin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
20 BİN 811 KİŞİNİN KAYIT DIŞI ÇALIŞTI
2023 yılında yapılan araştırmalarda, 20 bin 811 kişinin kayıt dışı çalıştığı tespit edildi. Bu kişiler arasında 2 bin 264'ünün yabancılar olduğu belirlendi. Bu veriler, kayıt dışı istihdamın yabancı işçiler arasında da ciddi bir sorun olduğunu gösteriyor.
Geçtiğimiz yıl yapılan denetimlerde, 1.533 işyerinin sahte olduğu tespit edildi. Bu tespitlerin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 1.2 milyar liranın üzerinde para cezası kesti.
Bu gibi durumların tespiti sonucunda sigortalılık ve prim günleri iptal ediliyor, ödenen primler iade edilmiyor. Emekli olunmuşsa, aylık kesiliyor, emeklilik iptal ediliyor, ödenen maaşlar faiziyle geri alınıyor. Sahte sigortalılık süresince hem kendi hem de yakınları adına ödenen tüm sağlık giderleri geri isteniyor.
Sahte sigortalı için hapis cezası istemiyle suç duyurusunda bulunuluyor. Sigortalı kişiye ödenen iş göremezlik aylıkları faiziyle birlikte geri alınıyor.
Kişiyi sahte sigortalı olarak gösteren işveren ciddi tutarlarda ceza ödüyor, sahte sigortalı emekli aylıklarını, sağlık giderlerini ödeyemezse işverenden talep ediliyor, sahtecilik yaptığı için hapis cezası ile yargılanıyor.