Çalışma Bakanlığı ve SGK’dan İşçilere Müjde! Yeni Sosyal Güvence Modeli Geliyor!

Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ev ve bakım işçilerinin sosyal güvence altına alınması konusunda yeni bir çalışma başlattığını duyurdu. Peki, bu çalışmanın detayları neler? İşte konuya ilişkin tüm merak edilenler…

Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın başlattığı çalışmaya göre, ev ve bakım işçilerine sosyal güvence geliyor. Bu kapsamda, bakanlık bünyesinde bulunan Hak-İş temsilcilerinin de yer aldığı bir komitenin kurulduğu ve mevzuat çalışmalarının başlatıldığı açıklandı.

NTV’nin haberine göre, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, söz konusu çalışmaların ayrıntılarını kamuoyuyla paylaştı. Arslan hazırlanacak düzenlemenin kayıtdışılığıengellemek için büyük bir gelişme olacağını açıkladı.

KAYITDIŞI İŞÇİ SAYISI BİR MİLYONA YAKIN

Kayıtdışı olarak istihdam edilen bir milyona yakın ev ve bakım işçilerinin sosyal güvenlik ve iş yasası çerçevesindealınması ve sendikalarla mücadele etmelerini amaçladıklarını ifade eden Başkan Arslan, "Ev işçilerinin problemlerini çözüme kavuşturmak esasında kamu ve devlet için de önemli bir avantaj sağlıyor. Biz ev işçilerini sosyal güvence kapsamına alırsak SGK'nın prim miktarı artacak. İş kanunu kapsamına alırsak vergi ve sigorta primleri ödeyerek ülkenin kayıtdışı bir kesimini de kayıt altına alacağız” ifadelerini kullandı.

Arslan, özellikle iş sağlığı ve güvenliğinde büyük problemlerin meydana geldiğinin altını çizerek "Çalışma koşulları evin yetkilisine bırakılmamalı hukuki güvence altında olmalı” dedi.

Ekonomi Haberleri