Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle, araçlarda cam filmi ve renkli cam kullanımına ilişkin hükümde değişiklik yapıldı. Konya’da cam filmi üzerine iş yeri açan işçi emeklisi 56 yaşındaki Durmuş Koç, yeni çıkan yönetmelikte yapılan değişiklik yüzünden iflasın eşiğine geldiğini, oğluyla arasının bozulduğunu belirterek, "2016’da Resmi Gazete’ye göre bu iş yerini açtım. Cam film için düzenleme ve 400 bin lira malzeme ve ürün stoku yaptım. Şuanda kriz durumundayız. Baba oğul ödeme sıkıntısından birbirimize girdik. Müşterilerimize bir yıl önce bu filmi resmiyete göre yaptık, şu anda söktürmede kuyrukta. Biz yaptığımız için de ne verirseniz verin diye dilenci durumuna düştük. Yüzde 74 özürlü olarak bu iş yerini girişimci olarak açtım, hiçbir resmi kurumdan yardım almadım. Şu anda renkli camlar serbest olup R43’e artı karartma yasak olmasına nazaran eşitlik ilkesine aykırıdır. Çünkü tüm resmi makamların arabasında film var. Esnaf, vatandaş, çalışan mağdur. Film söktürenlerin en büyük sorunu rezistanslar, 500 ile bin lira. Bu söktürüldüğü zaman kışın ısınmada sıkıntı yaşayacak. Fakat bugün karartmalı camlarla bu aynı özellikte açık tonlara izin verilmesini istiyorum devletimden. CİMER’den ve BİMER’den şikayetlerimizi yazdık. İnanın bir haftada 140 bin kişi imza kampanyasında film yasaklanmasın imzaladı. Bu topluma kulak verelim, üretelim, üretmeden tüketmeyelim" ifadelerini kullandı.
"Burada randevulu çalışacağım derken şuanda iş yerini kapatmaya gidiyorum"
Koç, bir yıl önce Resmi Gazete’de yayınlanan camlarda film takılmasını serbest hale getiren yönetmelik ile dükkanı açtığını anlatarak, "Sıfırladık şu anda. Ben faturaları işlediğim için örneğin firmalar bu parayı icra yoluyla benden söke söke alacak. Bu işletmeyi açarken ben altın bozdurdum, kasabadaki tarlamı sattım, şimdi iş yeri açtım. 15 yılda bu iş yerini açtığımda hep krizler beni mi vuruyor. Resmi Gazete’de yayınlandığında açtım. Yani bir yıllık süre. Bir yıl sonra ben burada randevulu çalışacağım derken şu anda iş yerini kapatmaya gidiyorum. Film takmak için bu iş yerini açtım, sökmek için açmadım. Burada bu zararımızı kim karşılayacak şu anda. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyorum ilgili makamlarca" dedi.
Durmuş Koç’un esnaf arkadaşları ise iflasın eşiğine gelen esnafın oğluyla bile arasının bozulduğunu belirterek, "Belirli bir maliyette yatırım yaptılar. Toplumsal bir bunalım açık net olarak da ortaya çıkmakta. Biz de bu konuda rahatsızız. Hem komşuluk hakkı olarak, hem de yaşanılanları bizzat görerek. Biz de bu durumun bir an evvel düzeltilmesini talep ediyoruz" şeklinde konuştu.
Yeni yasa ile araç camlarındaki filmleri söktürmeye gelen vatandaşlar ise para cezası yememek için filmleri söktürdüklerini belirterek, "Şimdi de televizyonda Resmi Gazete’de yayınlandığını duydum. 427 lira cezası olduğunu ve korkumuzdan buraya geldik. Bu yani bir sene önce Resmi Gazete’de yayınlanıyor serbest diye, biz de geldik sıfır arabayı getirdim taktırdım. Şimdi 150 kilometre yoldan geldim ceza yemeyelim diye. Tekrar arkadaşıma bunu söktürmeye geldim" diye konuştu.