Çiftçilere Müjde! 785 Milyon Euro Hibe Desteği Verilecek! Bakan Yumaklı Resmen Açıkladı!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan çiftçilere müjdeli bir haber geldi. Yumaklı, çiftçilere 785 milyon euro hibe desteği verileceğini açıkladı. Peki, hangi alanlarda ödeme yapılacak? Başvurular ne zaman başlayacak? İşte ayrıntılar…

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Avrupa Birliği (AB) ile iş birliği kapsamında finanse edilen ve 2011 yılı itibarıyla bakanlık olarak uyguladıkları IPARD I ve II Kırsal Kalkınma Programları çerçevesinde, bugüne kadar 25 bin 243 projeye toplam 44,7 milyar TL hibe desteği verildiğini aktardı. Yumaklı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunca 2024’te çıkılacak çağrılara yönelik takvimi ilk defa yıllık açıkladıklarını ifade ederek, "Başvuru sahiplerimiz projelerinin ön hazırlıklarını bu sayede rahat bir şekilde yapabileceklerdir. Daha sonra da müracaat inceleme süreçleri hızlandırılarak, daha aktif olabilecektir. 2024 itibarıyla uygulanacak IPARD III Programı ile de yedi senede 785 milyon euro değerinde hibe desteği kullandıracağız. Yeni program sürecinin en büyük yeniliği ise bugüne kadar 42 kentimizde gerçekleştirdiğimiz IPARD Programı'nın uygulama alanını Türkiye çapına yaygınlaştıracak olmamızdır. Böylece, Türkiye’nin 81 kentindeki girişimcilerimiz, tarım-gıda ve kırsal kalkınma konusunda gerçekleştirecekleri yatırımlar için artık IPARD kaynaklarını kullanabilecekler ve Türkiye’nin her bölgesindeki yatırımcılarımız ile çiftçilerimiz hibe desteklerimizden yararlanabileceklerdir" diye konuştu.

2024’TE 248 MİLYON EURO HİBE DESTEĞİ

AB ile gerçekleştirilen müzakereler neticesinde, IPARD III Programı 'nın finansman kaynağının 555 milyon eurodan 785 milyon euroya çıkarıldığına vurgu yapan Bakan Yumaklı, "2024’te yayınlanması planlanan başvuru çağrı ilanları çerçevesinde destek verilecek projelerle tarım-gıda ve kırsal kalkınma alanındaki yatırımlara toplam 248 milyon euro hibe desteği sağlanması planlanıyor. IPARD III Programı'nın yalnızca bu yıl çıkılacak çağrı dönemlerinde kırsal alanlarımızda toplam 450 milyon euro tutarında yatırım yapılmasını ve Türkiye ekonomisine 20 bin yeni istihdam alanı kazandırılmasını amaçlıyoruz” dedi.

ÇAĞRI VE BAŞVURU DÖNEMLERİ

Yıllık takvime göre; 66 milyon euro bütçeli tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili fiziki varlıklara yönelik yatırımlar için 21 Mart'ta, 80 milyon euro bütçeli çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme için haziran ayında, 90 milyon euro bütçeli tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar için temmuz ayında ve 12 milyon euro bütçeli çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme (açık alanda bitkisel üretim projelerine yönelik makine, ekipman destekleri) için ağustos ayında çağrıya çıkılacak. Başvuru dönemleri de sırasıyla mayıs, temmuz, ağustos ve eylül ayları olacak.

Ekonomi Haberleri