Mersin’in merkez Akdeniz ilçesinde bulunan Sanayi Sitesindeki atölyesinde tamamı yerli malzeme olan ve kendi çizdiği projeyle özel yat yapan makine ustası 49 yaşındaki Selçuk Sakin, büyük bir bölümü tamamlanan yatını atölyesinin damına çıkardı. Damda yatı görenler büyük ilgi duyarken, çevreden geçip yatı gören vatandaşlar ise dönüp bir kez daha bakıyor.
Yatla ilgili İHA muhabirine bilgi veren Sakin, 1990 yılından beri makine ustalığı yaptığını söyledi. 10 yıl önce yat turu yapma fikrinin ortaya çıktığını kaydeden Sakin, "Bunu da kendi yaptığım yatla gerçekleştirmek istedim. Kendi çizimlerimle, kendi projelerimle, su altlarına tam inişleri, kalkışları, eğimlerini kendi çizme kaydıyla kendim bir yat yapmak istedim. Sonuçta da bu yatı yaptım. Bu yatı 2 yıl önce yapmaya başladım. Arkasından bir iş kazası geçirdim ve o yüzden uzun bir süre elleyemedim. Şu anda da tedavilerim bitmediğinden dolayı elimi tekneye atamıyorum. İstiyorum ki kendi ellerimle yapayım. Kendi iş imkanlarımızla, kendi maddi durumumuzla bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. Şu anda teknenin büyük bir bölümü bitti, ince işleri kaldı. Zaten yedek parçalarını olduğu gibi kendim yapıyorum. Dışarıdan hiçbir şekilde parça almıyorum. Aslında baktığımızda milli bir yat yapıyorum. Buna benzeyen, aynı tipte, aynı projede olan bir örneği yok. Hemen hemen kafamda tasarlamış olduğum yatı yapmaya çalışıyorum. İnşallah olur, başarılı oluruz. Bittiği zamanda suda yüzdürebiliriz" diye konuştu.
"Damda yatı görenlerin büyük bir bölümü oraya bunu nasıl çıkardığımı soruyor"
Yatın kendisine 120-130 bin liraya mal olacağını belirten Sakin, şöyle devam etti:
"Normal bir yat 600-700 bin lira civarında. Burada tabi en önemli olay herşeyi kendim yapmamdan kaynaklı bur aradaki fark. Bütün malzemelerini ve işçiliğini kendim yaptığım için bu fiyat bu kadar az oluyor. Bunu dışarıdan gelip biri istediği zaman birden fazla işçi çalıştığı için bu 300-350 bin lirayı buluyor. Bu yat normalde aşağıda dükkanın önündeydi. Aşağıda atölyenin önüne kapatıyordu. Bende vinci çağırdım, dama çıkardım. Tabi iş boşken yukarı çıkarmak değil, iş dolduktan sonra aşağı indirmek bunu. Damda yatı görenlerin büyük bir bölümü bunu buraya nasıl çıkardın diye soruyor. İnsanların hoşlarına gidiyor. Birçok insan bakmak istiyor. Tabi herkesi de yukarı çıkartamıyoruz. Özel yatım olduğu için kendi bireysel bazı projelerimi bunda uyguladım. Bunları gören bazı kişiler çalabiliyor o yüzden herkese tekneyi göstermiyorum."
"Her türlü balıkçı teknesi ve yat yapma imkanına sahibiz"
Normal şartlarda bir teknenin 3-4 ayda bitirilebileceğini vurgulayan Sakin, "Ben bunu yapmaya başlarken hemen tersane belgelerini aldım. Çünkü bunu yaptıktan sonra belki satabiliriz. Her türlü boyutta balıkçı tekneleri veya özel yatlar yapma imkanına sahibiz. Tabi buda müşterilerin taleplerine bağlı. Yat bitip suya indirdiğimizde ilk önce emekliliğimizi bekleyeceğiz. Ondan sonra Allah izin verirse Türkiye’deki sahil kesimlerini gezmeyi planlıyorum. Yurt dışına çıkmayı düşünmüyorum. Türkiyemiz çok güzel. Dünyada bundan daha güzelde sahiller yoktur. Hiçbir yere gitmenin de bir anlamı yoktur. Bundan bu tür çalışmalara devam edeceğiz. Özellikle tekne üzerine birçok projelerimiz var. Bunları çıkartmıyoruz çünkü bazıları bunları çalabiliyor. Zaten bu tekneyi de o yüzden herkese göstermiyorum. İçinde yaptıklarımı da kimseye göstermiyorum. Bu yat bayağı konforlu bir yat olacak" şeklinde konuştu.