Tarsus’ta çiftçiler, sabahın erken saatlerinde başlayıp, günün sonuna kadar dikenli incir topluyor. Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, ilçenin 36 mahallesinde yetiştirilen dikenli incirin rekoltesinin her yıl arttığını belirtti.
Yıllık dikenli incir rekoltesinin 5 bin tonu geçtiğini belirten Ergezer, üreticilerin yüksek rekolte ve bu ürüne olan ilginin her geçen gün artması nedeniyle mutlu olduğunu söyledi.
36 mahallede yetişiyor
Yapılan çalışmaların karşılığını da almaya başladıklarını kaydeden Ergezer, "Yılların mücadelesi artık hayata geçti. Dikenli incir, bölgemizde yetişip Avrupa yönünde devam etmektedir. Bizler bu mücadeleyi verirken bunun geleceğinin gerçekten çok parlak olacağını düşündük. 36 köyümüzde bu incirin yetişip, 5 bin tona yakın üretimi olduğu halde kendi bölgemizde değerlendiremiyorduk. Yurt içi ve yurt dışında tanıtımından dolayı artık incirlerimiz para ediyor" dedi.
İncir parasıyla okuyorlar
Bölgedeki ailelerin çocuklarını üniversiteye gönderebilmek için sabah 05.00-06.00’da kalktığını, akşam 18.30’a kadar dikenli inciri hasat ettiğini anlatan Ergezer, "Burada bizim 50 tane çocuğumuz dikenli incirin geliriyle okuyordur. Devletin bize tanıtımda mutlaka yardımcı olması lazım, bunu hem Türkiye’ye hem de dünyaya yedirebilmenin yollarını aramamız gerekiyor, çünkü toprakla teması olmadan iki taşın arasında yetişen tamamen organik bir ürün. Dikenli incirin insan sağlığına en büyük faydası bağırsakları düzenlemesi ve kalp damar sağlığı yönündedir" şeklinde konuştu.
Üretici Hasan Uşay ise dikenli incirin dalağa, böbreğe, bağırsağa, karaciğere, mideye, boğaza, bütün organlara iyi geldiğini ifade ederek, "Soğuk yenildiği zaman daha lezzetli oluyor. Tam olgunlaştığı zaman da tadını kaybediyor, hafif yeşilimsi olduğu zaman tadı daha güzel oluyor" diye konuştu.