Diyabet Okulu açılışının ilk gününde hastalar Genel Sekreter Dr. Ayhan ERENOĞLU, Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Orhan FESÇEKOĞLU, Endokrin Uzmanı Sülbiye KARABURGU ve Dâhiliye Uzmanı Dr. Onur YAĞIZ tarafından karşılandı. Hastane Yöneticisi Op. Dr. FESÇEKOĞLU Karaman’da diyabet (şeker hastalığı) hastalarına yönelik olarak “Diyabet Hasta Okulu” programını hayata geçirdikleri için mutlu olduklarını belirterek konunun uzman hekimleri, hemşireleri ve beslenme uzmanı ile bu hizmetin yürütüleceğini açıkladı.
Endokrin Uzmanı Sülbiye KARABURGU ve Dâhiliye Uzmanı Dr. Onur YAĞIZ’da Şeker hastalığının çok yaygın olduğunu, her 100 kişiden 14 kişinin diyabet hastası olduğunu söyleyerek “ şeker korkulacak bir hastalık değildir ancak hafife alınacak bir hastalık ta değildir. Bu hastalığı ciddiye almak, kabullenmek ve bu hastalıkla yaşamayı öğrenmek lazım. Bizler bu hastalıkla mücadele etmeyi bilmeliyiz. Yaşam tarzımızı, diyetimizi şeker hastalığına göre belirlemek ve tedavimizi kesinlikle uzman hekim kontrolünde, birlikte devam ettirmek lazım. Şeker hastalığının yüzde yüz bir tedavisi bulunmamakla birlikte sizin gayretinizle, takibinizle, hastalığınızı sahiplenmenizle de şeker hastalığından mümkün olduğunca az etkilenmek mümkün. Bu nedenle hekiminiz tarafından uygun görülen hapla veya insülinle devam eden tedavinize uymanız ve belli aralıklarla kontrolden geçmeniz gerekir “ şeklinde konuştular.
Karaman Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ayhan ERENOĞLU’da konuşmasında ilimizde sağlık konusunda kaliteyi yükseltmek adına her geçen gün çalışmalarını arttırdıklarını dile getirerek “ diğer büyük merkezlerde yürütülen Diyabet Okulu projesini Karamanlı hastalarımızın hizmetine sunmanın haklı mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Diyabet Okuluna devam eden hastaların kısa bir süre sonra hastalık hakkında ve hastalıkla mücadele konusunda oldukça bilgi sahibi olacaklarını vurguladı. Hastalara ” sizler çok şanslısınız hem dâhiliye uzmanımız hem de yan dal endokrin uzmanımız var. Hemşire arkadaşlarımızda çok istekli ve işlerine vakıflar. Bu projeye emek veren herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
Karaman Devlet Hastanesi Diyabet Okulunun ilk öğrencileri 20 kişi olup eğitimler haftada bir gün verilecek ve 3 hafta devam edecek. Eğitimlerde, hastaların ve yakınlarının insülin yapımı, ilaç etkileşimleri, beslenme, şeker hastalığının yan etkileri ve yapılacak egzersizler ile ilgili bilgiler verilecek. Diğer taraftan; Diyabet Okulu’nda hastaların gündelik yaşamlarında karşılaştıkları sorunların (yeme, içme, sosyal yaşantı, gezme, iş yaşantısı, özel yaşantı vb.) pratik çözümleri anlatılacak. Hastalığın neden olacağı komplikasyonları önlemeye yönelik gerekli bilgiler verilecek. Hastalık ile birlikte yaşamanın öğretildiği bu okulda hastalar, alacakları yanıtlar ile daha bilinçli ve kolay yaşayabilecekler.
Eğitim sonrası katılımcılara diyabet okulu bitirme belgesi verilecek.