Halkın yoğun ilgi gösterdiği panelin açılış konuşmasını NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu yaptı. Tarihsel olarak bakıldığında altın ve gümüş para sisteminden kağıt ve demir paraya geçildiğini hatırlatan Kutlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yetmez dedik kaydi para diye bir şey ortaya çıktı, yani somut olmayan soyut bir şekilde bir para dönüşümü dolaşımı ortaya çıktı. Onu da kabullendik. Şimdi bambaşka bir olayla karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Bitcoin diye bir şey ortaya çıktı. Bu sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde tartışılır hale geldi. Bu bakımından Uygulamalı Bilimler Fakültemiz mükemmel bir zamanlamada bu programı gerçekleştirdi. Biz de tabii merak ediyoruz. Ne olduğu konusunda net bir fikrimiz yok. Bugün burada hocalarımız tartışacak, bu etkinliğimizin faydalı olmasını diliyorum.”
“Para nazik bir konu... Önemli bir konu... Dolayısıyla hepimizin bir şekilde ilgilendiği bir konu...” diyen panelin moderatörü Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Diken, kripto paraların düne kadar daha bilinmediğini günümüzde ise bir yatırım enstrümanı olarak karşımızda durduğunu kaydetti. Akademisyenlerin de bir ucundan başlayarak bunu anlatmak istediğini belirten Diken, kamuoyunu aydınlatmayı hedefledikleri ve kripto paraların ne olduğunu anlatmak istedikleri için böyle bir program düzenlediklerini ifade etti.
Kripto paraların, Bitcoin’in değeri var mı?
Uygulamalı Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Adıgüzel de, “Kripto paraların, Bitcoin’in değeri var mı?” sorusuna cevap verdi. Adıgüzel; “Subjektif değer teorisine göre eğer bir şeye değer atfedersiniz onun değeri vardır. Eğer değer atfetmezseniz onu değeri yoktur. Bitcoin’i insanlar para olarak kabul ederse değeri oluşur ama insanlar Bitcoin’i para olarak kabul etmezse o zaman Bitcoin’in değeri oluşmaz. Son zamanlarda insanlar biraz emtia olarak, biraz para olarak değer atfetmeye başladılar ama bir devlet açıklaması sonucu insanlar ‘Bitcoin para değildir. Ben bununla ticaret yapmam.’ derse Bitcoin’in değeri otomatik olarak sıfıra düşer” dedi.
Kripto paraların geleceği parlak değil
Kripto paraların değerinin çok mu değişken olduğuna da açıklık getiren Adıgüzel, 2013’te çok yatay bir seyir izlediğini ama 2017 yılından itibaren insanların taleplerinin artmasıyla birlikte çok büyük bir artış gösterdiğini söyledi. Adıgüzel, “Şu andaki değeri olması gerekenden ve gerçek değerinden çok sapmış duruyor. Herhangi bir açıklama ile bir devletin yasaklamasıyla herhangi bir yaptırım kararı ile bu değer 2013’teki değerlerine çok rahat düşebilir. Eğer para yatırmak isteyen varsa cebinizdeki parayı yatırmayın, kaybettiğiniz zaman hiç önemsemeyeceğiniz para varsa bunu yatırarak riske etmeye çalışın. Çünkü geleceği çok parlak gibi durmuyor” şeklinde konuştu.
Blok zincirinin özellikleri ve geleceği ile ilgili olarak bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Resul Öztürk de aracı olmadan, hızlı bir şekilde kişiler arasında işlemlerin bu teknoloji sayesinde yapıldığını belirtti. Özellikle bankacılık sektörü açısından da düşündüğümüzde paraların ya da işlemlerini hızlı bir şekilde gerçekleşmesinin herkese zaman kazandıracağını söyleyen Öztürk, bankacılık, seçim sistemleri, para transferleri, değerli belgelerin oluşturulması ve saklanması ve online müzik sektörlerini blok zincirinin etkileyebileceğini vurguladı.
Bitcoin sisteminin 21 milyon adetle sınırlı olduğu için enflasyon riskinin oldukça düşük olduğunu belirten Öğr. Gör. Özlem Karadağ Ak da, “Bankaların tabi olduğu resmi prosedürler, coğrafi kısıtlamalar yok. Ekonomik istikrarsızlıklardan etkilenmediği için kullanıcılara rahatlık sağlamaktadır. Diğer bir özelliği ise şimdilik en hızlı transfer aracı... Gece, gündüz, hafta sonu, hafta içi 7/24 bayram tatili demeden Bitcoin alıp satabiliyorsunuz ve bunları dakikalar içerisinde karşı tarafa gönderebiliyorsunuz. Diğer bir unsur siber saldırılara maruz kalma tehlikesi vardır. Nitekim de yaşanmıştır. 2011 yılında bir internet korsanı tarafından sisteme yapılan bir siber saldırı ile bir Bitcoin 17,5 Amerikan Doları iken 0,01 dolara indirilmiştir. Bu da büyük bir tehlike arz etmiştir. Bu da Bitcoin için çok ciddi bir dezavantajdır” diye konuştu.
Program soru - cevap bölümünün ardından sona erdi.