Emekliye ve Asgari Ücretliye Yüzde 20 Zam Sınırı Mı Geldi? Açıklama Yapıldı!

Temmuz zammı sonrasında ocak zammı ile ilgili çeşitli iddialar gündeme gelirken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de yüzde 20 zam sınırlaması ile ilgili açıklamada bulundu.

Emekli ve memur maaşlarının temmuz ayında zamlanması, asgari ücretin aralık ayında yükselecek olması nedeniyle maaş zamlarına dair gelişmeler ağustos ayının ortalarında da gündemin ilk sıralarında yer almaya devam ediyor. Bu çerçevede, geçtiğimiz günlerde emekli ve memur maaşlarında, asgari ücrette yüzde 20 zam sınırlaması olacağına dair iddialar gündeme gelmişti. Söz konusu iddiaların ardından aralık ayında asgari ücretin, ocak ayında emekli ve memur maaşlarının yüzde 20 artıp artmayacağı merak edilirken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de açıklamada bulundu.

Maaşlarda Yüzde 20 Zam Sınırı Olacak Mı?

Asgari ücretin, emekli ve memur maaşlarının yüzde 20 oranında zamlanacağına ilişkin iddialar sonrasında Cumhurbaşkanı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi bilgilendirmede bulundu. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın böyle bir açıklaması bulunmadığı belirtilirken, konuya ilişkin yayınlanan duyuruda:

“Londra'da yabancı yatırımcılarla bir araya gelen Merkez Bankası Başkanı Dr. Fatih Karahan'a bu yönde bir soru sorulmamış veya iddia edildiği gibi bir cevap verilmemiştir. Toplantıda, 'çalışan ve emeklilerin zam oranına ilişkin açıklama yapıldığı' yönündeki haberlerin herhangi bir dayanağı bulunmamaktadır. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz.”

Maaşlara Ne Kadar Zam Gelecek?

Çalışanların ve emeklilerinin maaşlarına yüzde 20 oranında zam yapılacağına iddialar sonrasında Dezenformasyonla Mücadele Merkezi söz konusu haberleri yalanlarken, asgari ücretin, emekli ve memur maaşının hangi oranda artacağı ağustos ayının ortalarında araştırılan konular arasında yer alıyor. Asgari ücret zammı için aralık ayında işçi ve işveren temsilcileri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleşecek olan asgari ücret tespit komisyonu toplantılarında bir araya gelecekler. Söz konusu toplantılar neticesinde milyonlarca asgari ücretlinin maaşının yüzde 30 ile 40 arasında zamlanacağına ilişkin tahminler bulunurken, emekli ve memur maaşları için de enflasyon verileri kritik öneme sahip olacak. Ocak ayının ilk günlerinde aralık ayı enflasyon rakamlarının Türkiye İstatistik Kurumu tarafından duyurulmasının ardından yılın son altı ayındaki enflasyon verileri baz alınarak emekli ve memur maaşlarındaki artışlar belirlenecek.

Ekonomi Haberleri