1981 Hollanda doğumlu olan Emre Ünver, İşçi Partisi’nden Hollanda Milletvekili seçildi. CHP’den geçtiğimiz seçimde Karaman Belediye Başkan adayı olan Merih Ünver’in de yeğeni olan Emre Ünver aslen Karaman’lı ve sakabaşı mahallesinde oturuyorlardı.
2012 yılında Merih Ünver ile röportaj yapan Emre Ünver bakın röportajında neler söyledi.
Merih Ünver: Emre Ünver kimdir, kendinizi kısaca tanıtırmısınız?
Emre Ünver: Karaman Sakabaşı mahallesin’den Hollanda Amsterdam’a gelen bir ailenin oğlu olarak 1981 yılında Amsterdam’da doğdum. Ekonomi eğitimiyle birlikte politika hayatına atıldım ve 2006 yılında yerel seçimlerde İşçi Partisi’nden (PvdA) Amsterdam Büyük şehir Belediyesine meclis üyesi olarak seçildim, İki dönemdir hala meclis üyesi olarak görev yapıyorum. En son Hollanda ülkesel secimlerinede aday olarak katıldım. Bunum yanında IOT ( Turkler için danışma organı) de görev yapmaktayım.
Merih Ünver:Siyasete girmenize neler sebep oldu?
Emre Ünver: Bir işçi ailesinin çocuğu olmam, gençliğim o dönemde aktif eşit haklar mücadelesi veren Türkiye Hollanda İşçiler Birliğinde geçti. Böylelikle siyaset kanıma girmiş oldu.
Merih Ünver: Bir Türk olarak Hollanda’da siyaset yaparken karşılaştığınız zorluklar var mı?
Emre Ünver: Elbette bazı zorluklarla karşılaşılabiliyor. Yüz yıllardır yönetimi elinde tutanlar koltuklarını paylaşmakta zorlanabilir ama benim özüm dogal olarak beni ben yapan kimliğimin parçasıda olsa ben bir Hollanda vatandaşı olarak Hollanda siyaseti içinde faaliyet gösteriyorum.
Merih Ünver: Seçim sürecinde verdiğiniz demeçte “Gelecek, kendini buna bu günden hazırlayanlarındır.” Demişsiniz. Siz kendinizi geleceğe nasıl hazırlıyorsunuz ve geleceği siyasi olarak nasıl görüyorsunuz?
Emre Ünver: Yarını bu günden hazırlamak ancak eğitimle olur. Bunun için de toplumun her alanda özellikle çocuklara iyi eğitim ve güvenli yaşama ortamları sağlanarak olacabileceğini düşünüyorum. Ben ilkeli ve dürüst siyaset yapmaktan asla taviz vermeyerek ve her gün yeni bir sey öğrenerek, öğrendiğimi başkalarına aktararak bunu yapmaya gayret ediyorum.
Merih Ünver: Türkiye’deki siyaseti takip ediyor musunuz, Hollanda'dan bir siyasetçi olarak Türk siyasetini nasıl görüyorsunuz?
Emre Ünver: Türkiye’deki siyaseti takip etmek Türkiye de yaşayanlar için bile zor ve çok değişken. Tabi Hollanda da hiç bir zaman tek parti iktidarı olmadığı gibi dünyada uzlaşma ve çok partili koalisyonlar sistemi ile tanınır. Bir siyasetçi olarak bu açıdan Türkiye’de tek parti hükümeti olması benim ilgimi çekiyor, zaman, zaman sert üslup da ilgimi çeken şeylerden.
Merih Ünver: Sosyal Demokrat İşçi Partisi sol siyasi anlayışın neresinde?
Emre Ünver: İşçi partisi, Hollanda tarihinde ilerici, eşit haklar ve dayanışma mücadelesi veren, bilgi, güç ve olanakları eşit paylaşmayı ilke edinmiş bir partidir. Halen bu ilkelerinden vazgeçmemekte kararlıdır.
Merih Ünver: Amsterdam Belediyesi Meclis Üyesisiniz, bu güne kadar istediğiniz yada yapmayı düşündüğünüz çalışmaları gerçekleştirme fırsatı bulabildiniz mi, Bu konuda herhangi bir zorlukla karşılaştınız mı?
Emre Ünver: Zorluklar hep vardır olmayada devam edecektir ama bu genellikle ekonomik krizden kaynaklanan maddi sıkıntılar oluyor, ya da yerel yönetimin yetkisini aştığı alanlarda. Buna karşı doğal olarak büyük parti olmanın avantajlarından yararlanarak çalışmalarımızı gerçekleştirmeye çalışıyoruz.
Merih Ünver: Bulunduğunuz görev itibarı ile Hollanda'da yaşayan Türkler sizden özel isteklerde bulunuyorlar mı, daha çok ne talep ediyorlar?
Emre Ünver: Bir büyük şehir yöneticisi olarak hayır ama göçmenlikten kaynaklanan hem Türkiye’den hem Hollanda’dan özel talepler var. Bunlardan bir kaç örnek: Karayoluyla Türkiye’ye giden vatandaşların Bulgaristan’da ödenen çorba parası, oturum harcları ve bedelli askerliktir.
Merih Ünver: Hollandalı Türk gençlerinin siyasete ilgisi nasıl, Bu konuda sizin özel bir çalışmanız varmı?
Emre Ünver: Elbette gençler siyasetle ilgeniyorlar bizimde özel çabamız onların siyasi parti çalışmalarında yer alması ve karar mekanizmalarında söz sahibi olmalarıdır.
Merih Ünver: Hollanda'da faaliyet gösteren Türk sivil toplum kurumları ile iletişiminiz ne düzeyde, Sizi destekliyorlarmı?
Emre Ünver: Kendim zaten Türk sivil toplumu içinden geldim ve hala sivil toplum çalışmaları yapıyorum. Tabiiki ilişkilerim iyi ve destekleri çok değerli.
Merih Ünver: Yabancı bir ülkede siyaset yapmanın zorluklarıyla karşılaştığınız anlar oluyor mu?
Emre Ünver: Ben yabancı bir ülkede değil doğduğum ve vatandaşı olduğum bir ülkede siyaset yapıyorum. Zaten başta bunu kendim böyle görup kabul etmezsem, başkaları da beni yabancı olarak görür ve buna göre hareket eder.
Merih Ünver. Sizi en çok Hollandalı’lar mı yoksa Türkler mi destekliyor? Hollandalı’ların size bir siyasetçi olarak bakışı nasıl?
Emre Ünver: Ben herkese eşit gözle baktığım için destek de eşit olarak geliyor ama sadece Türkiye kökenimle ilgilenen de olmuyor değil.
Merih Ünver: Siyasete atıldıktan sonra Türkiye ile sosyal, kültürel, bir çalışmanız oldumu? Bundan sonraki süreçte böyle bir çalışma yapmayı düşünüyormusunuz?
Emre Ünver: Türkiye’de eşit haklar ve düşünce özgürlüğüyle ilgili toplantılara katıldım. İstanbul ve Kocaeli’nde yerel yönetimler düzeyinde görüşmelerim oldu. Türkiye’den gelen delegeleri Amsterdam adına ağırlamakta sıkça yaptıklarıma dahil edilebilir.
Merih Ünver: Hollanda'da siyaset yapan bir Türk olarak Türkiye ekonomik, sosyal olarak nereye gidiyor?
Emre Ünver: Dışarıdan gördüğüm kadar ile Türkiye ekonomisinin krize rağmen hızla gelişiyor olmasıdır. Bu ekonomik gelişmenin eşit dağılmadığını görmekteyim.
Merih Ünver: Türkiye'nin Ortadoğu politikası hakkında ne düşünüyorsunuz?
Emre Ünver: Doğru söylemek gerekirse Türkiye’nin stratejik bir tavrı olduğunu ben göremiyorum.
Merih Ünver:Türk ve dünya siyasetinde, kendinize rehber aldığınız bir lider var mı, varsa kimler?
Emre Ünver: Tarihi perspektif icinde Mustafa Kemal Atatürk ve Mahatma Ghandi beni en etkileyen ileri görüslü liderler oldu. İkiside farklı şekilde başarıyla sonuçlanan özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi verdiler.
Merih Ünver: Globelleşen dünya düzeni hakkında ne düşünüyorsunuz?
Emre Ünver: Globalleşmenin de artıları ve eksileri vardır. Bir yandan genel refah düzeyi yükselirken öte yandanda kapitalizmin tüketim kültürü yaygınlaşmakta. Böylece Kültürel farklılıklar baskı altına alınıyor. Öte yandan gelişen iletişim teknolojilerini ve sosyal medyayı yakından takip ediyorum.
Merih Ünver: Hollanda da Türk seçmen sayısı nedir?
Emre Ünver: Türk seçmen sayısı 200 bin civarında çabalara rağmen sandık başına giden Türk şeçmenlerin oranı ise yüzde 45, Hollanda genelinde oy verme oranı yüzde 74.