Erdemli Uygulamalı Teknoloji Ve İşletmecilik Yüksekokulu’nda Girişimcilik Paneli

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Erdemli Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu tarafından, ’Sürdürülebilir ve İnovatif Yönetim Anlayışı Bağlamında Kurumsal Girişimcilik’ konulu bir panel düzenlendi.Erdemli Kaymakamı Osman Taştan,...

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Erdemli Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu tarafından, ’Sürdürülebilir ve İnovatif Yönetim Anlayışı Bağlamında Kurumsal Girişimcilik’ konulu bir panel düzenlendi.
Erdemli Kaymakamı Osman Taştan, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu ve Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sarı’nın konuşmacı olarak katıldığı panelin oturum başkanlığını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı yaptı. Erdemli Kaymakamlığı’nın işbirliğinde düzenlenen panel, Erdemli UTİYO amfisinde gerçekleştirildi. Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Erol Yaşar’ın da katıldığı panelin konukları arasında Erdemli’nin önde gelen kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin yetkilileri ile Erdemli UTİYO Müdürü Doç. Dr. Cemile Çelik, Erdemli Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. İlhan Dağadur, öğretim elemanları ve öğrenciler yer aldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan panelde Rektör Prof. Dr. Çamsarı ve Müdür Doç. Dr. Çelik birer konuşma yaptılar. Prof. Dr. Çamsarı ilçelerde gerçekleştirilen bu tür etkinliklere ellerinden gelen desteği vermeye çalıştıklarını belirterek, imkanlar doğrultusunda bu yaklaşımı daha da geliştireceklerini söyledi. Günümüzde işletmelerin teknolojiden, yenilik geliştirmekten ve inovasyondan kendini soyutlamasının mümkün olmadığını belirten Çamsarı, "Erdemli Mersin’in en önemli ilçelerden birisi ve okulumuz bu bölgeye uzun yıllardır ciddi hizmetler vermekte. Okulumuzun alt yapı ve bina eksikliklerinin farkındayız. Bundan sonra okulun içeriğinin yanı sıra alt yapı konusunda da ciddi desteklerimiz olacak. Okulla ilgili aldığımız tasarrufları mümkün olduğunca bölgenin ihtiyaçlarına ışık tutacak şekilde geliştirmeye çalışacağız. Bu hem teknolojik yenilenme hem inovasyonda yenilenme hem de o bölgenin gelir kaynakları ve özelliklerine uygun okullar olarak ön plana çıkacak" dedi.
Doç. Dr. Çelik ise ilçelerdeki yüksekokullar olarak, akademisyen ve öğrencileri, yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları ve girişimcileri bir araya getirme gerekliliği duyduklarını söyledi. Çelik, etkinliğin amacının Erdemli’de kurumsal işbirliğinin gelişimine öncülük etmek, eğitim-öğretim alanında gelişimine katkıda bulunmak, akademik kültürün kazandırılmasında rol oynamak, yükseköğretim kurumları ile yerel yöneticilerin işbirliğini artırmak ve eğitim-öğretim süreçlerini daha etkin hale getirmek olduğunu kaydetti.
Panelin oturum başkanlığını yürüten Prof. Dr. İsmail Yağcı, inovasyon ve girişimcilik konularının tüm dünya için çok güncel olduğunu ve günümüzde çok yaygın bir biçimde kullanıldığını ancak inovasyon, kurum içi gelişim, sürdürülebilir büyüme gibi konuların kamu yönetimine uyarlanmış halinin pek tartışılmadığını ifade etti. Sosyal inovasyon konusuna dikkat çeken Yağcı, geleneksel kamu yönetimi anlayışından yeni kamu yönetim anlayışına ve sosyal inovasyon anlayışına geçildiğini, bunların temel noktalarının şeffaflık, hesap verilebilirlik, vatandaş odaklılık ve yerel yönetimlere daha çok önem veren ademi merkeziyetçi bir anlayış olduğunu dile getirdi.
Kamu yönetiminde inovasyona yönelik girişimcilik anlayışı üzerine konuşan Erdemli Kaymakamı Osman Taştan, inovasyonun çok sihirli bir kelime olduğunu ve insanoğlunun hangi istikamete gideceğini tayin etmede önemli rol oynadığını söyledi. Özel sektörün tarihsel süreç içindeki gelişimini kısaca özetleyen Taştan, özel sektörün gelişimde uygulanan formülün kamuda da uygulanması gerektiğine işaret etti. Ülke ekonomilerinin en büyük kısmının kamu tarafından kullanıldığına, kamunun organize edilebilir bir kitleye ve güce sahip olduğunu ve kaynak yaratmadaki kabiliyetine dikkat çeken Taştan, kamunun gücünü Alaaddin’in sihirli lambasındaki cine benzetti ve bu gücün özel sektörle kıyaslanamayacağını aktardı.
Sürdürülebilir gelişmede kurum içi girişimcilik kültürünü oluşturmak üzerine konuşan Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu da dünyada büyük bir değişim ve dönüşüm yaşandığını belirterek, kurumsallaşmanın bu dönüşümün bir parçası olduğunu kaydetti. Kurumsallaşmanın deneme-yanılma yoluyla ya da geçmişteki alışkanlıkların sürdürülmesiyle sağlanamayacağını söyleyen Tollu, "Muasır medeniyetler seviyesine ulaşmamız için kurumsallaşmayı sağlamamız gerekir. Kurumsallaşmayı sağlamak ve sürdürebilmek, kurumların iyi ve kaliteli yönetilmesine bağlıdır. Kurumların başarı ve sürekliğini takım çalışması sağlar. Bireylere göre yönetim değil takım çalışmasının oluşturduğu ortak akıl esas alınmalıdır" dedi.
Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sarı ise girişimcilik kavramını farklı yönlerden tanımlayarak iç girişimcilik kavramı üzerinde durdu. İç girişimciliği, belli bir kurumsal yapı içerisindeki çalışanların kendi inisiyatifleri ya da gelen teşvikler doğrultusunda bulundukları firmadan ayrılmadan fikir ve proje üretmesi olarak tanımlayan Sarı, iç girişimciliğin öneminden, iç girişimcilik ve girişimcilik arasındaki farklardan söz etti. Son olarak kurumsal girişimciliğin altın kurallarını aktaran Sarı, "Benim çalışma anlayışımda diyalog birinci sırada gelir. Çalışanlarımın fikirlerini almak kadar kurumlar arası diyalog da bizim için olmazsa olmazdır. Önemli olan birbirimizle fikir alışverişinde bulunmak. Bunu başardığımız taktirde güzel sonuçlar alırız" diye konuştu.
Konuşmaların ardından konuşmacılara birer teşekkür belgesi takdim edildi.

Mersin Haberleri