Ermenek’teki Maden Faciasının Beşinci Duruşması

Karaman'ın Ermenek İlçesindeki Kömür Ocağında 18 Kişinin Hayatını Kaybettiği Faciayla İlgili Davanın Beşinci Duruşması Yapıldı rn

Ermenek ilçesindeki kömür ocağında 18 işçinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili davanın beşinci duruşması yapıldı. 
Ermenek Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar, Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi teknik nezaretçisi Ali Kurt, taraf avukatları ve madenci aileleri katıldı. Ermenek Cenne Linyit Kömürü Limited Şirketi yöneticisi Abdullah Özbey de, ameliyat olduğu için duruşmaya katılmadı, avukatı tarafından temsil edildi. Teknik nezaretçi Ali Kurt mahkemeye yanında getirdiği haritalarla maden şemasının üzerinde eski bir madene yaklaşıldığını cetvelle anlattı ve haritayla ilgili kendisinin bir sorumluluğunun olmadığını söyledi.
Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar ise, “Önceki ifadelerimi tekrar ederim, başka da söyleyecek bir şeyim yok” şeklinde konuştu.
Saffet Uyar’ın avukatı Şeref Han da, “Ali Kurt, teknik nezaretçi olarak burada bir bilirkişi edasıyla haritalarla anlattıklarını keşke daha önce anlatsaydı. Suçu başkalarına atarak şuan kendini aklamaya çalışıyor” şeklinde konuştu.
Mahkeme başkanı, “Burada araya girmek istiyorum aramızda 1,5 metre mesafe var lütfen biraz daha kısık sesle konuşur musunuz? Bağırmanızı istemiyorum. Her seferinde bağırarak konuşuyorsunuz rahatsız oluyorum” dedi.
Şeref Han da, “Sayın hakim benim sesimin duyulduğunu düşünmüyorum. Benim sesim Ardahan’dan duyulmalı ve sesimi de size duyurabildiğimi düşünmüyorum” dedi.
Ali Kurt, “Has Şekerler’de harita olmasaydı, müfettişler gelip gidiyordu. Mühendisler sormaz mıydı bu harita nerededir, ne yapacağız diye. Çünkü kendilerinde harita vardı. Kazanın sondaj makinesiyle bir ilgisinin olduğunu düşünmüyorum. Sondaj makinesi harita olayının bir parçasıdır. 2011 yılında Ahmet Dağdeviren’in bıraktığı eski imalata rastlanmıştır bu işçilerin ifadelerinde de mevcut, eski ocağa girip çıktıklarını söylemişlerdir. Eğer ellerinde harita yoksa nasıl girip çıkabiliyorlar. Diğer ocağa 25 mesafe bıraktıklarını söylemişler hep bu bir risk” dedi.
Duruşmaya katılan müşteki avukatı Murat Yılmaz da, Ali Kurt’un ifadelerinde tutarsızlık olduğunu belirterek "Daha önce mahkeme heyeti sizler sormuştunuz, eğer sondaj makinesi olsaydı kaza olur muydu diye olmazdı diye yanıt vermiştir. Sizler de biliyorsunuz. Ama şimdi Ali Kurt sondaj makinesiyle alakası yok diyor. Alenen yalan söylüyor. Cemile Karaca’nın da doğruları söylemesi için tutuklanması gerekiyor. Serbest kaldığı sürece buradaki sanıkları korumaya çalışıyor. Derhal hakkında yakalama kararı çıkarılmasını istiyoruz talep ediyoruz” dedi.
Tam bu sırada yine mahkeme başkanı Avukat Murat Yılmaz’ı da uyararak “Avukat bey sakin olun biraz da alçak sesle konuşun lütfen çünkü gerçekten rahatsız oluyorum” dedi. Murat Yılmaz’da biz meslektaşım Şeref Han beyle biraz heyecanlıyız” dedi.
Savcı ise, “Cemile Karaca’nın bilgisayarında Ankara polisi kriminal labaratuvarından gelen bilgilerin kapsamlı olması nedeniyle numune madenciliğe ait bilgi belge bulunup bulunmadığına ilişkin bilirkişi tespit edilmesi alanında uzman kişiler seçilmesi, tutuksuz sanıklar için tutuklama taleplerinin reddine, Yavuz Özsoy hakkında tutukluluk halinin devamına, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına mütalaa olunur” diye konuştu.
Mahkeme heyeti, 16 sanığın yargılandığı davanın beşinci duruşmasının tamamlandığını belirterek, Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar, Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi teknik nezaretçisi Ali Kurt ve Ermenek Cenne Linyit Kömürü Limited Şirketi yöneticisi Abdullah Özbey'in tutukluluk halinin, daimi nezaretçi maden mühendisi Yavuz Özsoy hakkındaki yakalama kararının devamına, yeni bilir kişi oluşturulması konusunda ara karar verdi. Mahkeme heyeti, duruşmayı 20 Ocak 2016 tarihine erteledi. 

Yerel Haberleri