Etiyopya’nın Ankara Büyükelçisi Ayalew Gobazie Workneh, Mersin’in Tarsus ilçesinde işbirliği protokolü imzaladı.
Beraberinde Mersin Fahri Konsolosu Bülent Elbeyli, Ticaret Müşaviri Terefe Haile Eggu, 2. Sekreter Achamyeleh Mulatı, Mersin Üniversitesi Akademisyeni Volkan Kadir Güngör ile birlikte Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanlığını ziyaret ettiler.
TSO konferans salonunda gerçekleyen toplantıya Tarsus Kaymakamı Hasan Göç’ün yanı sıra Milli Eğitim Müdürü Ahmet Sefa Demir, TSO Meclis Başkanı Ali Kıraç,Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, TSO yönetim kurulu üyeleri ve işadamları katıldılar.
Toplantıda konuşan TSO Başkanı H. Ruhi Koçak, 400 binlere yaklaşan nüfusu, 80 bin civarında öğrencisi, her türlü tarımsal ürünü yetiştirmeye uyun verimli araziler, çeşitli sektörlerdeki sanayi kuruluşları ile bölgenin önemli merkezlerinden birisini Tarsus olduğunu söyledi. Koçak, “Odamızın yaklaşık 4 bin civarında üyesi bulunmakta olup, ilçemiz ekonomisinin temelini tarım oluşturmaktadır. Yine çeşitli sektörlerde üretim yapmakta olan 250 adet sanayici üyemiz bulunmakta olup, ihracatımız 200 milyon dolara ulaşmaktadır. Başlıca ihracat kalemlerimiz, tarım ve tarımsal sanayi ürünleri, iş makineleri, kauçuktan fitil, makine yedek parça karton ve karton ürünleri gibi kalemlerden oluşmaktadır. Odamız yapmış olduğu hizmet, çalışma ve aktivitelerle TOBB’un 5 yıldızlı oda unvanını alarak akredite oda olmuş, Avrupa odaları eşdeğerinde bir kuruluştur. Tarsus’tan bahsedecek olursak, yaklaşık 10 bin yıllık tarihe sahip, çok eski bir yerleşim yeri olarak önemli ölçüde tarihi zenginliği barındırmaktadır. Tarsus Türkiye’de önemli ilkelere ev sahipliği yapmıştır. Türkiye’nin ilk Ticaret Odasının kurulması, ilk sanayileşmenin başladığı yerlerden biri olması ilk elektriğin Tarsus’ta üretilmesi bunların bir kaçını oluşturur. 400 binlere yaklaşan nüfusu, 80 bin civarında öğrencisi, her türlü tarımsal ürünü yetiştirmeye uygun verimli araziler, çeşitli sektörlerdeki sanayi kuruluşları ile bölgemizin önemli yerleşim yerlerinden birisidir. Bu anlamda Etiyopya işadamları ile her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu ifade ederim” dedi.
Etiyopya’nın Ankara Büyükelçisi Ayalew Gobazie Workneh, 90 milyonluk nüfusa sahip olan ülkelerinin Türk iş dünyası için önemli yer olduğunu söyledi. Workneh, “Türkiye’den tecrübe edinmek istiyoruz. Ülkemizde iş gücü ucuz ve yatırım imkanları çok fazla. Bu vesile ile Türk işadamlarını ülkemize yatırım yapmaya davet ediyoruz. Tarihten bu yana Türkiye ve Etiyopya arasında daima iyi ilişkiler süre geldi. Bizler bu ilişkiden son derece mutluyuz ve büyük bir saygı duyuyoruz. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ülkemizi ziyaret ettiler. Bu da iş ve yatırım alanlarının gelişmesi noktasında son derece önemlidir. Ülkemiz özellikle tekstil, deri ve deri ürünleri, tarım, çeşitli mühendislikler, elektrik üretimi, turizm ve otelcilik sektörleri gibi alanlarda hizmet almak ister” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından her Etiyopya’nın Ankara Büyükelçisi Ayalew Gobazie Workneh, Tarsus Ticaret ve sanayi Odasını Başkanı H. Ruhi Koçak, işbirliği protokolü imzalandı.
Etiyopya İle Tarsus Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı
Etiyopya’nın Ankara Büyükelçisi Ayalew Gobazie Workneh, Mersin’in Tarsus ilçesinde işbirliği protokolü imzaladı.Beraberinde Mersin Fahri Konsolosu Bülent Elbeyli, Ticaret Müşaviri Terefe Haile Eggu, 2. Sekreter Achamyeleh Mulatı, Mersin Üniversitesi...