Karaman’da 2011 yılının Aralık ayında başlayan mikro kredi uygulamasından 561 kadının yararlandığı ve toplam 633 bin TL destek sağlandığı bildirildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Tisva (Türkiye İsrafı Önleme Vakfı) Ankara Bölge Müdürü Nergis Keskin; Karaman Valiliği, Karaman Belediyesi ve İl Özel İdaresi ile birlikte yürütülen mikro kredi uygulamasından yararlananların her geçen gün arttığını belirtti. Proje ile kadınların yapmak istedikleri işleri, istekleri doğrultusunda gerçekleştirmelerini amaçladıklarını ifade eden Keskin, bu kapsamda hayata geçirilen projelerle Karaman’da 561 kadına kredi kullandırıldığını söyledi.
2011 Aralık ayında başlayan mikro kredi uygulamasında Karaman’lı hanımlara bu güne kadar 633 bin TL kredi verildiğini sözlerine ekleyen Keskin, Kadın girişimcilerin genelde; kuaför, terzi, yiyecek sektörü, hayvancılık, evinden katalogla ürün satışı ve el üretimi işlerde faaliyet sürdürdüklerini kaydetti.
Kendine güveni artan tüm bayanların bu uygulamadan yararlanabileceklerini ifade eden Mikro kredi Karaman İl Temsilcisi Kudret Baldız ise, sadece iş kurmak şartıyla verilen 1000 TL’lik krediyi kullanabilmek için 5 kişilik gruplarla müracaatların yapılması gerektiğini vurguladı. Baldız yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Karaman’da bu uygulamayı çok önemsiyoruz. Kendi işlerini kuran kadınlar yanlarında başka insanları ya da eşlerini istihdam etmeye başladı. Dolayısıyla iş kadını olma yolunda önemli mesafeler alarak kendilerini geliştirdiler. Hedefimiz, talep geldiği sürece bunu karşılamak ve kadınlarımızın yapmak istedikleri işleri onlara sunmaktır.”
Kadınların Kendilerine Olan Güvenleri Artıyor
Karaman Kent Konseyi Kadın Meclis Başkanı Hilal Uğurlu’da, uygulama sonrası kadınların kendilerine olan güvenlerinin arttığını ifade etti.
Karaman Belediyesi’nin hanımlar için birçok projeyi hayata geçirdiğini vurgulayan Uğurlu konuşmasında: “Kadınlarımız mikro kredi ile kendilerine olan güvenleri artarken, aile ekonomisine katkı sağlıyorlar. Toplum içinde daha iyi bir noktaya geliyorlar. Karaman Belediyesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Mümine Hatun Kültür Merkezi’nde ayrıca kadınlara yönelik mesleki ve beceri artırma kursları düzenliyoruz. Yeter ki kadınlar girişimci ruhlarını geliştirsinler ve kendi işyerlerini açmak istesinler. Biz onlara her türlü desteği vermeye devam edeceğiz” dedi.
Kredi alan bayanlardan Aynur Erkabaktepe, aldığı para ile işlerini geliştirerek gıda sektöründe işletme sahibi olduğunu, Hafsi Karaaslan ise 2 yıl önce kullandığı kredilerle eşinin sahip olduğu işyerine destek olup çeşit ve hizmet kalitesini arttırdıklarını söyledi.