Türkiye’de Konya’dan sonra en çok fasulye üretimi yapılan Karaman’da, çiftçilerin fasulye ekmemesi fiyatın artmasına neden oldu.
Geçmiş yıllarda ekilen fasulyenin artık çiftçi tarafından ekilmez hale geldiğini söyleyen Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, “Fasulye Türkiye’de en çok Konya ve Karaman bölgesinde ekiliyordu. Fiyatların çok düşük gitmesinden dolayı çiftçilerimiz fasulyeyi ekmez hale geldi. Çünkü fasulyenin yetiştiriciliği çok eziyetlidir. Birde para kazandırmayınca adeta çiftçinin gözünden düşmüştür" dedi.
Karaman’da her yıl fasulye ekiminin azaldığının vurgulayan Muğulu, “2012 yılında Karaman’da 56 bin dekar alanda fasulye ekimi yapmış. 2013 yılında ise bu 46 bin dekara düşmüş. Fasulye ekiminin artabilmesi için Tarım Bakanlığımız fasulyeye bir taban fiyat belirlerse, çiftçi de ektiği üründen para kazanacağını bilirse ekmeye devam eder. Aksi halde yine fasulye az ekilir, tüccar ise az ekilen fasulyeyi 3.5 liraya alır ve çok yüksek fiyata satılır. Bugün fasulyenin bu kadar fiyatının artmasının ana sebebi az ekilmesidir" diye konuştu.
Buğday pazarında tüccarlık yapan Mehmet Santar, fasulye ekiminin az olmasından dolayı fiyatların ciddi anlamda yükseldiğini söyledi. Geçmiş yıllarda fasulye fiyatları düşük olduğu için çiftçinin ekmediğini belirten Santar, “Bu yıl da ekim az olduğu için fiyatlar adeta uçtu. Karaman’da 2013 yılında 10 bin ton civarında bir fasulye oldu. Bizde şu an fasulyenin fiyatı 5-6 lira arasındadır" şeklinde konuştu.
Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve çiftçi Ali İhsan Orhan ise, “Biz üreticiler olarak fasulye fiyatlarının bu kadar yükseleceğini tahmin edemiyorduk. Önceki yıllarda ekonomik getirisinin az olması ve ekiminin fazla yapılmaması nedeniyle fiyatı çok yükseldi. Fasulyenin işçiliği ve emeği çoktur. Fasulyeye çiftçi bebeğe bakar gibi bakması lazımdır. Fasulyenin ekilmemesinin başlıca sebebi de budur" dedi.