Akdeniz kararıyor... Uluslararası dengeler; İslam coğrafyası üzerine üsleriyle... Savaş gemileriyle... Bombardıman uçaklarıyla... Yığınak yapıyor…
Papa Francis’in sık sık gündeme getirdiği “3. Dünya Savaşı”, İslam coğrafyası üzerinden ağırlığını her geçen gün daha da hissettiriyor. Son yıllarda İslam dünyasına yönelik tehditkâr konuşlanmasını arttıran Batı, özellikle Ortadoğu’da sahneye koyduğu kanlı senaryo ile Müslümanlara yönelik topyekûn bir Haçlı savaşına hazırlanıyor. ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere, Almanya gibi ülkeler askeri ve lojistik olarak bölgede varlığını kuvvetlendirirken, bir zamanlar ‘Türk gölü’ olan Akdeniz’de Haçlı İttifakı’na ait savaş gemileri cirit atıyor.
Libya, Suriye, Irak, Afganistan, Mali gibi İslâm coğrafyalarının tarumar edildiği şu günlerde, Akdeniz’de yaşanan askeri hareketlilik, İslâm dünyası için yeni bir yok etme plânının devreye sokulduğunu gözler önüne seriyor. Uluslararası dengeler yığınağını İslam coğrafyasına yapıyor.
HRİSOSTOMOS: “MÜSLÜMANLAR BİZDEN SONRA GELDİLER”
Önceki gün Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la görüşmesinin ardından, “Lavrov’a Ortadoğu’nun özgün sakinlerinin biz Hıristiyanlar olduğunu izah ettim” diyen Rum lider II. Hrisostomos yaptığı açıklamanın devamında şunları söyledi: “Hem milli davamıza ezelden beridir destek verdikleri, hem de Ortadoğu Hıristiyanlarının ata toprağında kalmasını savundukları için kendisine teşekkür etme fırsatı bulduk. Ortadoğu’da gerçek sakinlerin göç edip azınlıkların kalmasına müsaade edilemez. Araplar bizden sonra, 7. yüzyılda geldiler.”
ÖLÜM GEMİSİ AKDENİZ’DE
Bir yanda Kıbrıs çevresindeki enerji yataklarından pay kapma yarışı, öte yandan Suriye’deki savaşta, “Ben de buradayım” diyen ülkelerin güç savaşı. İslâm coğrafyasını kana bulamak isteyen şer odaklarının Akdeniz’deki askeri varlıklarını artırması, yeni bir dünya savaşının tellallığını yapıyor. Akdeniz’de, Soğuk Savaş yıllarında dahi görülmemiş bir askeri hareketlilik yaşanıyor. Rusya ve ABD donanmalarının en güçlü amiral gemilerini bölgede konuşlandırması, gerilimi tırmandırırken, Rusya jet olayından sonra tahrip gücü en yüksek gemisi olan ‘Moskova’yı bölgeye yolladı. Daha önce Osetya ve Abhazya krizi nedeniyle Karadeniz’de bulunan Moskova, Ukrayna’daki çatışmalarda da yine aktif rol oynamıştı.
RUSYA İLE İLK TEMAS GERÇEKLEŞTİ
Türkiye’nin hava sahasını ihlali nedeniyle Suriye sınırında Rus uçağını düşürmesinin ardından başlayan krizde dün çok önemli bir gelişme yaşandı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı için Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Bu görüşme, Türkiye’nin geçen hafta Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından taraflar arasında yüz yüze yapılacak ilk üst düzey görüşme oldu.
AKDENİZ HİÇ BU KADAR ISINMAMIŞTI
Güney Kıbrıs’taki hava üssünü kullanan İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri, 4 Tornado uçağıyla dün IŞİD hedeflerine bomba yağdırdı.
Rum Yönetimi, Ruslar tatbikat yapacak diye Akdeniz’i Türk gemilerine 3 gün süreyle kapattı.
Fransa ve Almanya, savaş uçaklarının İncirlik Hava Üssü’nü de kullanabilmesi için Ankara’ya başvurdu.
Almanya Suriye’ye bin 200 asker yollama kararı aldı.
Çanakkale Boğazı günlerdir, yabancı ülkelerin askeri gemi geçişlerine sahne oluyor. Önceki gün Rus Donanması’na ait askeri bir gemi Çanakkale Boğazı’ndan geçiş yaparken, dün ise İspanya, Portekiz ve Kanada donanmalarına ait askeri gemiler, boğazdan geçti.
Geçtiğimiz günlerde ABD’nin 50 kişilik özel harekât gücü PYD’ye askeri destek için Türkiye ve Kuzey Irak üzerinden Suriye’ye geçiş yaptı.
Rusya’nın 8, NATO ülkelerinin 7, ABD’nin 2, Fransa’nın 1 savaş gemisi Akdeniz’de hazır tutuluyor. Bölgede bulunan bu ülkelere ait denizaltılarının varlığı da bilinirken, bu denizaltılarının sayısı konusunda kesin bir bilgi yok.
ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Orgeneral Paul J. Selva, dün İncirlik Hava Üssü’ndeki ABD’nin 39’uncu Taktik Grup Komutanlığı’nı ziyaret ederek incelemelerde bulundu.