Abdullah Özelʹin Hollandaʹnın En büyük Türk gazetesi olan HABER gazetesine verdiği demeçin tamamı;
Çok kısaca kendinizi, tanıtır mısınız?
İsmim Abdullah Özel, 1983 Hollanda-Schiedam doğumluyum. Aslen Karaman’lıyım. 8 yıllık evliyim ve Paşa ile Ömer isimlerinde 2 oğlum var. Rotterdam Erasmus Üniversitesi, Uluslararası Sağlık Bilimleri dalında Yüksek Lisans yaptım. 2009 yılının yaz aylarında eşim Cemile ve çocuklarımla birlikte Türkiye’ye döndüm.
Hollanda`ya ne zaman gelmiştiniz ve ilk yıllardan itibaren nelerle meşgul oldunuz?
Hollanda doğdum. Hollanda’da eğitimimin yanısıra çok küçük yaşlardan itibaren gemi sektöründe taahhüt veren aile şirketimiz bünyesinde çeşitli görevler üstlendim. Çok küçük yaşlarda ‘office boy’ olarak başlayan bu macera yüksek öğretim dönemlerimde üst düzey yönetici olarak devam etti. Çekirdekten yetişmek dedikleri bu olsa gerek. Üniversite eğitimimi tamamladıktan sonra artık kendi ayaklarımın üzerinde durmam gerektiğini düşünerek MaliFlex isminde, çeşitli sektörlere insan kaynakları hizmeti veren, şirketimi kurdum.
Türkiye’de ikamet etmeme rağmen, internet bazlı teknolojiler sayesinde, MaliFlex şirketimizin günlük yönetimini sürdürüyorum. Erasmus Üniversitesi bünyesinde halen faaliyet gösteren Mozaik öğrenci derneğinin Tiyatro komisyonunda aktif görevler aldım. Zaman içerisinde bu komisyon kendi başına bir dernek halini aldı ve ‘Toneelvereniging EnteLL’ adı altında uzun süre devam etti. Amatör olarak yazarlık, yönetmenlik ve oyunculuk deneyimlerim oldu. Zaman buldukça tiyatroyla yakından ilgilenmeye çalışışıyorum.
Hollanda`da is ve sosyal hayatiniz, topluma bakışınız hakkında neler söylersiniz?
Son yıllarda Hollanda’da yaşayan Türk toplumunun birçok alanda kendini ispatlıyor olması çok gurur verici. İnsan kaynaklarından örnek verecek olursam Avrupa Birliğine katılan yeni ülkelerden sonra kısa süreli bir panik yaşadığımı itiraf etmeliyim. Özellikle Doğu Avrupa’dan gelen ucuz iş gücü kısa sürede Türk işçilerimizin yerini dolduracağı konusunda ciddi endişelerim vardı. Bu süreç Türk işçilerimizin diğer toplumlarla karşılaştırılmasını sağladı. Hollanda’da yaşayan Türk işçisi sınandı. Netice gurur verici.
Düzenli aile hayatı ve dürüst iş ahlakı gibi kültürel özellikleri sayesinde Türk işçisinin değeri Hollanda işverenleri tarafından anlaşıldı. İşçi olarak 40 yıldan fazla Hollanda’ya yaptığımız katkıların yanında, son yıllarda siyaset, ticaret ve sanatta da yaptığımız katkılarla dikkat çekmeye başladık. HOTIAD ve HOGIAF gibi iş adamları dernekleri ve benzeri bir çok sivil toplum örgütlerinin bu oluşumdaki katkılarını da göz ardı edemeyiz.
Ne zaman ve niçin Türkiye`ye dönme kararı veriniz?
Öncelikle kendimi Türkiye’ye tam olarak dönmüş bir insan olarak algılamadığımı ifade etmek isterim. Türkiye ve Hollanda arasında sıkça gidip gelen ve bu vesileyle iki ülke arasında ticari imkânları en iyi şekilde araştırıp değerlendirmeye çalışan bir müteşebbis olduğum söylenebilir. Hollanda’da ticari faaliyetlerimizin devam etmesi zaten bunu gerektiriyor. Amacımız iki ülke arasında ticari imkânları araştırıp, değerlendirmek ve özellikle Hollandalı müteşebbislere destek olmak. Paşa Danışmanlık şirketimizle bu alanda hizmet vermeye başladık.
Bununla birlikte Türkiye’ye dönme kararı, daha doğrusu ailemi Türkiye’ye yerleştirme kararı, uzun bir süreç neticesinde alınan, üzerinde çok düşündüğüm bir karardı. 2005 yılında aldığım eğitim kapsamında 3,5 aylık bir süre Ankara’da Sağlık Bakanlığında staj yapma fırsatım oldu. Yine 2005 ve 2007 yılları arasında sağlık turizm hizmetleri veren ve her ay İstanbul’a gitmemi gerektiren bir şirketim oldu. Bu deneyimlerim Türkiye’deki günlük hayatı ve iş hayatını görmeme sebep oldu ve Türkiye’ye dönme kararımı kolaylaştırdı.
Bu kararı alırken şayet varsa ailenizin, çevrenizin ve sizin kafanızdaki endişeler, sorular ve beklentiler neydi?
En büyük endişem büyük oğlum Paşa’nın Türkiye’deki okul sistemine ayak uydurmakta çekebileceği zorluklardı. Bu zorlukları en aza indirmek için zamanlamamızı iyi yaptığımızı düşünüyorum. Çünkü Paşa birinci sınıftan başladı ve bu zorluklar çok daha azaldı.
Türkiye`ye tekrar adapte oldunuz mu?
Birçok alanda adapte olduğumu düşünüyorum özellikle daha önceki yıllarda edindiğim deneyimler sayesinde adaptasyon süreci çokta zor olmadı.
Nasıl bir tabloyla karşılaştınız, hayal kırıklıkları veya olumlu süprizler oldu mu?
Çok fazla hayal kırıklığı yaşadığım söylenemez. Olumlu sürprizlere gelince, Karaman ve Konya işadamlarının yakın ilgileri, Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Milletvekilleri Lütfi Elvan ve Mevlüt Akgün ve Karamanın diğer idarecileri gibi büyüklerimizin bize sahip çıkmaları gibi birçok olumlu sürprizle karşılaştık.
Geri dönüş yapmak isteyenlerin nelere dikkat etmesi gerekir?
Türkiye’ye dönüş yapmak birçok Avrupalı Türk’ün hayalidir. Birçoğu bu adımı atmamaktalar. İnanın sadece İngilizce ve Hollanda bildiğim için birçok iş teklifleri aldım. Özellikle yüksek eğitimlilerin bu adımı atmaları daha kolay. Konuyla ilgili deneyimlerimden yararlanmak isteyenler abdullah@ozel.nl e-posta adresimden bana ulaşabilirler. Şu an kararınızdan memnun musunuz? Kesinlikle. Hollanda ile şu anda bağınız var mı? En çok nelerini özlüyorsunuz? Sadece çeşitli yiyecekleri özlüyorum. Hepsini burada saymak istemiyorum.