Hububat Hasadı %1 Kayıpla Tamamlandı

İlimizde yaklaşık 150 bin hektar alanda yetiştiriciliği yapılan ve yaklaşık 107 bin hektarı biçerdöverle hasat edilen hububat alanlarında hasat tamamlandı.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da biçerdöverle hasat sırasında dane kaybını önlemek, tarla ve ürün şartlarına göre dane kaybını mümkün olduğunca azaltmak amacıyla yapılan kontroller de sona erdi. Yapılan kontroller sonucunda ortalama dane kaybı yüzde 1,55 olarak tespit edildi.

Tarım İl Müdürü Hikmet Doğru konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Hasat sırasında meydana gelen dane kaybı, tarım alanlarının büyük bir kısmında tahıl ürünleri yetiştirilmesine rağmen zaman zaman tahıl ithal eden ülkemiz ekonomisi açısından büyük bir öneme sahiptir. İlimizde tahıl yetiştirilen ve biçerdöverle hasat edilen alanlar dikkate alındığında % 1 oranında meydana gelen dane kaybının yaklaşık 3 bin ton ürün ve maddi karşılığının 1,65 milyon TL olması, hububat hasadında dane kayıplarının önlenmesi çalışmaların önemini ortaya koymaktadır. İl Müdürlüğümüzün hedefi biçerdöverle hasatta dane kaybını % 2’nin altına düşürmekti.

Bu yıl 4 kontrol ekibi ile yapılan çalışmalarda 186 biçerdöver 341 kez kontrol edilmiş, Karaman Valiliğince yayınlanan 2010/1 sayılı tebliğe uygun davranmayan 40 biçerdöver sahibi ve operatörüne idari yaptırım kararı uygulanmıştır. Biçerdöver kontrol ekiplerince yapılan denetim sonucunda buğdayda ve arpada ortalama dane kaybı % 1,55 olarak tespit edilmiştir. İlimizde 2010 hasat döneminde duyarlı davranarak ayarlarını iyi yapmayan biçerdöver operatörlerini kendi tarlalarında hasat esnasında dane kayıplarını kontrol ederek İl ve İlçe Müdürlüklerimizde oluşturulan kontrol ekiplerimize bildirmeleri ve yardımcı olmaları neticesinde hedeflenenin daha altında bir sonuç alınmasında yaptıkları katkıdan dolayı çiftçilerimize teşekkür ediyorum” dedi. 
 
 
 

Ekonomi Haberleri