İçkiliyken namaz kılınırmış

Din İşleri Yüksek Kurulu, en çok merak edilen sorulara yanıt verdi.

 Diyanet İşleri Başkanlığıʹnın aylık olarak çıkardığı "Diyanet"dergisinin son sayısının "Fıkıh Köşesi"nde Din İşleri Yüksek Kuruluʹnun kararlarına yer verdi.

İşte Din İşleri Yüksek Kuruluʹnun en çok merak edilen sorular karşısındaki son kararı:

1. CAMİ YOKSA SİNAGOGDA NAMAZ KILINIR MI?

Başka yerde namaz kılma imkânı yoksa, kilisede namaz kılmak mekruhtur. Ancak, kilise ve sinagogda namaz kılmak zorunda kalındığında imkân varsa resim ve heykellerin üzerinin örtülmesi gerekir.

2. İÇKİLİYKEN NAMAZ KILINABİLİR 

Namaz kılacak, oruç tutacak ve dua edecek kimsenin ne dediğini, ne yaptığını bilecek kadar ayık olması, aklının başında olması gerekir. Bu itibarla, alkol alan kişi, ne dediğini bilecek kadar sarhoş değilse namazlarını kılması gerekir.

3. KÖPEK OLAN EVDE NAMAZ KILMAK CAİZ Mİ?

Namaz kılınacak yerlerin temiz olduğundan emin olunmak kaydıyla, köpek bulunan evin odalarında namaz kılmakta bir sakınca yoktur. Ancak ihtiyaten örtü veya seccade üzerinde kılınması gerekir. (Ümran Avcı/Habertürk)

ALINAN KARARLAR BEKTAŞİ FIKRASINI ANIMSATTI

Diyanetʹin aldığı bu kararlar toplumun kahir ekseriyetinde şaşkınlıkla karşılanırken, özellikle içki konusunda alınan karar Bektaşi fıkrasını hatırlattı. 

İşte o fıkra:

Bir gün Bektaşiye, "Neden namaz kılmıyorsun?" diye sormuşlar. Bektaşi de "Kurʹanʹda namaza yaklaşmayın ayeti var" cevabını vermiş. Soranlar, "Ama o ayetin başında içkiliyken namaza yaklaşmayın ifadesi var" deyince, Bektaşi, "Ben hafız değilim" cevabını vermiş.

Yaşam Haberleri