Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü deniz kaplumbağalarını koruma çalışmaları sırasında bilim dünyasını hayrete düşüren bir olayla karşılaştı. Bakanlığın yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde bir ilk olma özelliği taşıyan ve bilim dünyasının ilgisini çeken deniz kaplumbağası yavrusunun 2 kafası 4 yüzgeci ve bir kuyruğu bulunuyor Chelonia mydas türü bu yavru kaplumbağanın yaklaşık bir ay önce ilk bulunduğunda boyu yaklaşık 4 cm ve ağırlığı 19 gramdı. Ayrıca birbirinden bağımsız olarak hareket eden her iki kafa ayrı ayrı beslenebilmekteydi.
YAVRU BİR AY YAŞAYABİLDİ
Hayata bu şekilde gelen yavru kaplumbağaların yetişkinliğe ulaşma şansı çok zor. Yüzme davranışını zamanla koordineli bir şekilde kazanan bu yavru da, su içerisinde derine dalamamakta bu yüzden su üzerinde yüzmekteydi. Yaklaşık bir ay yaşayan ve boyu 1 cm uzayarak, 8 gram kadar da ağırlığı artan yavru hayatını kaybetti.
YAVRU KAPLUMBAĞA DETAYLI BİR ŞEKİLDE İNCELENECEK
Konuyla alakalı açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yavru kaplumbağanın ölüm sebebinin muhtemelen organ yetmezliğinden kaynaklandığının tahmin edildiğini vurgulayarak şunları kaydetti:
“Ölüm sebebini açıklığa kavuşturmak için yavru üzerinde detaylı bir inceleme yapılacak. Bu incelemenin yapılması için yavru kaplumbağa Bakanlığımız koordinatörlüğünde Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezine transfer edildi”.
Türkiye'nin deniz kaplumbağaları açısından önemli bir üreme alanı olduğunu da belirten Veysel Eroğlu, deniz kaplumbağalarına yönelik koruma çalışmalarının her zaman olduğu gibi bundan sonrada titizlikle yürütüleceğini sözlerine ekledi.
İki başlı deniz kaplumbağası yavrusu bulundu
Hatay’da bulunan Samandağ kumsalında, iki başlı deniz kaplumbağası yavrusu bulundu.