İkinci El Araç Pazarında Fiyatları Etkileyen Unsurlar

Bilirgen, ikinci el araç fiyatlarını etkileyen unsurları sıraladı: Vergi düzenlemeleri, döviz kurları, enflasyon, araç tedariki ve finansman maliyeti. Türkiye'nin hızla değişen ikinci el otomobil pazarı dikkat çekiyor.

Sıfır araç kıtlığı nedeniyle 2023 Eylül'üne kadar sürekli yükselen ve doruğa ulaşan kullanılmış araç fiyatları, pazar koşullarının normale dönmesiyle birlikte düşmeye başladı. 2024 Mart'ı itibariyle stabilize olan ikinci el pazarda, piyasa terimiyle "aşırı talep ve fiyat artışı" durumu büyük ölçüde sona erdi.

Otomobilen'in Genel Müdürü Kenan Bilirgen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu yılın ilk 4 ayında ikinci el pazarda geçen yılın aynı dönemine göre %15'lik bir daralma yaşandığını ifade ederek, “Bu yılın ikinci yarısından itibaren pazar kademeli olarak hareketlenecektir. 2024 toplamında ikinci el pazarında 8 milyon adetin üzerinde işlem öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yıl Sonunu Kaçırmayın!

Geleneksel olarak bayram öncesi ikinci el talebinin mevcut finansman koşulları ve sıfır araç kampanyalarına bağlı olarak geçmiş yıllara göre daha zayıf olduğunu belirten Bilirgen,“Müşteriler daha çok ekonomik araçlara bakıyor. Takas yoluyla elindeki aracı değerlendirerek, daha yeni model ve düşük kilometreli ikinci el bir araca geçiş yapma eğilimi fazla. Genel olarak mevcut ikinci el araç fiyatlarının tüketici satın alma kararı açısından rasyonel, ekonomik açıdan da tercih edilen seviyelerde olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Bilirgen, ikinci el araç fiyatlarını etkileyen en kritik faktörleri vergi düzenlemeleri, döviz kurları, enflasyon, araç tedariki ve finansman maliyeti olarak sıraladı. Türkiye'nin kendine özgü ve hızla değişen bir ikinci el otomobil pazar dinamiğine sahip olduğunu vurgulayarak, “Araç fiyatı gibi konularda kesin bir yorum yapmak doğru değil ancak yıl sonuna kadar fiyatların, döviz kuru hareketi ve enflasyona bağlı olarak kademeli bir şekilde artacağını öngörüyoruz” dedi.

Gündem Haberleri