İlaç fiyatlarının ucuzlamasına tepki gösteren eczacılar bir günlüğüne kepenk kapatırken hükümet, sağlık bütçesini hafifletmeye yönelik 3 bin 150 ilacın fiyatını düşürecek ilaç kararnamesi hazırlıyor.
Sağlık bütçesine destek olmak amacıyla hükümet tarafından gündeme gelen tasarıyla 3 bin 150 civarında ilacın fiyatını düşürecek ilaç kararnamesi uygulamaya konacak..
Ancak, ekonomi bürokrasisinin hesaplamalarına göre, 2007 yılında 11 milyar lirayı bulan ilaç harcamaları, 2008 yılında 13 milyar liraya, 2009 yılında ise 16 milyar liraya ulaştı. Üstelik tüketilen ilaç adedinde rakamların arttığına dikkat çekiliyor. Uluslararası ilaç firmaları tarafından Türkiyeʹnin çok cazip bir ülke olduğu görüşünün hakim olduğuna işaret edilirken, kutu adetindeki artışın ilaç firmalarına doğrudan kâr olarak yansıdığı kaydediliyor. Bu çerçevede jenerik ilaç uygulamasına geçilen kararnameye eczacılar tepki gösteriyor. Kararname ile ilaç fiyatlarında yüzde 40 ila 75 arasında indirim olacak. Ayrıca eşdeğer ilaç uygulaması ile de yüzde 13ʹlük bir kazanç sağlanmıştı.
EczacIlar ucuzlayan İlacI İlla ʹpahalI satacağımʹ diyor
Ekonomi bürokrasisi ise yüksek enflasyonda ilaç fiyatlarına zam yapan eczacının düşen enflasyon uyarınca fiyatları indirmemesini ʹşaşırtıcıʹ olarak nitelendiriyor. Bürokratlar, SSKʹlardaki eczanelerin kapatılırken, eczacılara iki katı ilaç satma imkanı tanındığına da dikkat çekiyor ve fiyatı düşen ilaç için ʹben bu malı pahalı satmak istiyorumʹ gerekçesiyle kepenk kapatılmasını isteyen bir sektör nitelemesi yapıyor. İlaç üreticileri sektörü de ilaç kararnamesinde değişiklik yapılmasının ardından glo-bal bütçe uygulamasına geçilmesi önerisini dile getiriyor.