İNSAN HAKLARI KURULU, YÖRÜK ÇADIRINDA DERT DİNLEDİ

İnsan Hakları Kurulu üyeleri Sarıkeçili Yörüklerinin sorununu yerinde inceledi.

Mersinʹin Silifke ilçesindeki İnsan Hakları Kurulu üyeleri, Cılbayır köyünün üst kısımlarında, Torosların eteğinde konaklayan ve ormana zarar verdiği gerekçesiyle keçileri sahil kesimlerine inmelerine izin verilmeyen Sarıkeçili Yörüklerinin sorununu yerinde inceledi.

Kurul Başkanı olan Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar, kurul üyeleri, Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, resmi daire müdürleri ve il genel meclis üyeleriyle birlikte Sarıkeçili Yörüklerinin kaldığı kıl çadıra giderek Yörüklerin sorunlarını yerinde dinledi.

Kaymakam Damatlar ve beraberindekileri, Yörük çocukları "Biz okumak istiyoruz. Biz Türkʹün özü olan Yörük çocuklarıyız. Bize sahip çıkılsın istiyoruz. Okumak bizim hakkımız değil mi?" yazılı dövizle karşıladılar.

Yaz mevsimini Konya ve Karamanʹın yaylalarında geçiren Anadoluʹnun bin yıllık efsanesi Yörüklerin son temsilcilerinden biri olan Sarıkeçili Yörükleri ise havaların soğumasıyla birlikte Silifkeʹye geldiklerini, ancak keçilerinin ormana zarar verdiği gerekçesiyle sahile yakın kesimlerde konaklamalarına izin verilmediği için yaklaşan kış mevsimi sebebiiyle endişe duyduklarını, ayrıca çocuklarını da okula gönderememenin sıkıntısını yaşadıklarını anlattılar.

Cılbayır köyünün üst kısmındaki dağlık arazilere gelen, hayvancılık dışında geçim kaynağı olmayan ve bu sebeple sürekli göçebe hayatı yaşayan Sarıkeçili Yörükleri, çetin kış mevsiminin başlamasına çok az bir zaman kalmasına karşın ʹkıl keçilerinin ormana zarar verdiğiʹ gerekçesiyle yüzyıllardır yaşadıkları Akdere, Yeşilovacık ve Işıklı Köylerindeki sahile yakın kesimlere gidemediklerini belirtip, bu sorunun çözülmesini istediler.

Kaymakam Damatlar da yaptığı açıklamada, Sarıkeçili Yörükleri temsilcilerinden oluşan bir grubun daha önce kendisini ziyaret edip yaşadıkları sorunu anlattıklarını, sorunları yerinde görmek için de bu ziyareti gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Daha önce yapılan ziyarette Yörüklerin kendisine hayvanlarının otlatılmasıyla ilgili bir sorun yaşadıklarını ilettiğini ifade eden Damatlar, "Ben de Orman Yasası gereğince bunun mümkün olmadığını belirttim" dedi. 23 yıllık meslek hayatında böylesine sıra dışı bir olayla ilk defa karşı karşıya kaldığını vurgulayan Damatlar, şunları söyledi: "İnsan Hakları Kurulu olarak buraya gelip Yörüklerimizin sorunlarını yerinde dinleyip inceledik. İnsanının olduğu her yerde, sorunun olduğu her yerde insan hakları

kurulu harekete geçer. Biz de harekete geçerek buraya geldik ve gördük ki çocukların okul sorunları var, sağlık sorunları var, tarımla, nüfusla ilgili sorunlar var. Bu konularda gerekli birim amirlerine çözümler için talimatlar verildi. Temel sorun hayvanların otlatılması. Ormanı kırmadan, ormana zarar vermeden bir çözüm bulmak istiyoruz. Amacımız kesinlikle insan ve çevre dengesini sağlamak. Ormandan da vazgeçemeyiz, insandan da vazgeçemeyiz."

Damatlar, yapılan tespitlerin de Başbakanlık İnsan Hakları Kuruluʹna ve Meclis İnsan Hakları Kuruluʹna iletileceğini söyledi.

Kendilerini ziyaret edip sorunlarını yerinde dinleyen Kaymakam Damatlar ve beraberindekilere teşekkür eden Sarıkeçili Yörükleri Derneği Silifke Temsilci Yardımcısı İbrahim Yagal da açıklamasında, yerleşik düzene geçmek için gerekli yerlere müracaatlar yaptıklarını, şu anda da Karamanʹda kalabilecekleri yer tespit çalışmasının sürdüğünü söyledi.

Yerleşik düzene geçinceye kadar göçebe yaşamlarına devam etmeleri gerektiğini belirten Yagal, "Bu süre zarfına kadar da bizim kışlak ve yazlaklarda kalmamıza izin verilsin. Özellikle ağır kış şartları başlamadan daha önce yaşadığımız sahile yakın kesimlerdeki Akdere, Işıklı ve Yeşilovcak bölgelerine inmemize izin verilsin. Çünkü kış bastırdığında buralara kar yağacak. Bu sebeple yaşam bizim için çok zor olacak. Ayrıca çocuklarımızı da okula gönderemiyoruz. Sahile indiğimizde çocuklarımız da eğitimlerine

devam edebilecek" dedi.

Yeşilovacık İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi olan ve geçen yıl takdir belgesi alan Gülay Göbüt ise, "Sahile inemediğimiz için şu an okula gidemiyorum. Geçen yıl okulumda 2 kros yarışması yapıldı ve ikisinde de birinci oldum. Takdirnamem var, çok başarılıyım. Ama şimdi okula gidemediğim için üzülüyorum. Bizim sorunumuz çözülsün ve ben de eğitimime devam edeyim" dedi.

70 yaşındaki Elif Yagal da, "Biz yıllarca sahilde kaldığımız yurtlarımıza varmak istiyoruz. Çocuklarımızı okutmak istiyoruz. 1. sınıftan 8. sınıfa kadar çocuklarımız var. Bunların bazıları el kapısında kalıyor. Senin çocuğun ellerin kapısında olsa senin gönlün razı olur mu? El bir gün ekmek verse bir gün vermez. Bu yüzden sahile inip çocuklarımızın yanımızda kalarak okullarına gitmeleri sağlansın" dedi.
 
 
 
 
 
 

Yaşam Haberleri